Kauneus & Terveys

Lapsi pilaa vanhempien seksielämän – Näin estät sen tapahtumasta!


Lapsi pilaa vanhempien seksielämän vain, jos vanhemmat antavat sen tapahtua. Nämä 6 asiaa auttavat sinua ylläpitämään seksielämää.
Teksti Mervi Juusola
Kuvat Thinkstock

Lapsi pilaa seksielämän – näin usein väitetään. Pienten lasten vanhemmuus vaatii keskittynyttä psyykkistä ja fyysistä aherrusta vuorokauden ympäri. Kantamista ja nostelua, ruokahuoltoa ja siivoamista, kasvattamista ja opettamista, ymmärtämistä  ja sietämistä. Yöunet jäävät lyhyiksi ja pinna on kireällä.

Vanhempien parisuhde on lasten psyykkinen koti.  Jos vanhempien välinen suhde on jatkuvasti riitainen ja kireä, se tallentuu aivan pienenkin lapsen muistoihin. 

Jos lapset eivät näe vanhempiensa rakastavan toisiaan, välittävän, koskettavan ja auttavan toisiaan, heille ei muodostu sisäistä mallia siitä, mitä tarkoittaa hyvä parisuhde.

Siksi seksielämää ei kannata lakaista pois.

Torjuntaa, lihomista, nuupahdusta

Jos toisella puolisolla on seksihalut tallella ja toisella ei, siitä seuraa usein mökötystä, syyttelyä ja seksin vaatimista.

Torjuttu puoliso saattaa miettiä, onko hänellä enää mitään arvoa tässä suhteessa ja saako hän enää koskaan kunnon seksiä.

Pienten lasten äiti voi kokea lastensa isän itsekkääksi. Puoliso ei tunnu ymmärtävän, kuinka väsynyt hän on – ja kehtaa vielä odottaa halujensa tyydyttämistä.

Äitiys muuttaa useimpien naisten kroppaa. Olo ei ehkä tunnu enää kauniilta vaan nuupahtaneelta. 

Unenpuute nostaa stressihormonit niin korkealle, että estrogeeni vähenee naisen kropassa, mielihyvähormoneista puhumattakaan. Tästä voi seurata vähienkin luonnollisten seksihalujen katoaminen ja emättimen kuivuminen.

Molemmat saattavat hoitaa väsymystään napostelulla ja alkoholilla. Liikuntaharrastukset jäävät ajan ja voimien puutteen vuoksi pois viikko-ohjelmasta, paino nousee ja oma ulkonäkö voi tuntua entistä kurjemmalta. Miten murtaa noidankehä?

1. Muistele, miksi rakastuit puolisoosi

Millaista seksinne oli alussa ja millaista se ollut parhaimmillaan? Hymyile muistollesi.

2. Kerää hyvien muistojen varastoa

Kestävät parisuhteet pohjautuvat paljolti siihen, että hyviä yhteisiä muistoja on paljon enemmän kuin pettymyksiä ja riitoja. Vastoinkäymisiä ei voi eikä pidä välttää, mutta niiden vastavoimaksi tarvitaan mukavaa yhdessäoloa ja kokemuksia arvostuksesta. Järjestä niitä!

3. Keskustele ja sovi seksistä

Yksi ratkaisu voi olla se, että molemmat hyväksyvät hiljaisen kauden seksisuhteessa. Kun lapset vähän kasvavat, seksillä on taas enemmän aikaa. Jokapäiväisiä hellyyden ja arvostuksen osoituksia ei pidä unohtaa.

4. Äiti saa olla kuuma

Meillä on yhä vallalla äitimyytti, jonka mukaan äidin ei pidä olla seksikäs, koska silloin hän on huono äiti. Jos haluat olla hottis, ole sitä ylpeästi. Se ei vähennä äitiytesi arvokkuutta.

5. Älä kadota elämääsi

Olkaa äiti ja isä lapsillenne, mutta muistakaa olla myös nainen ja mies. Järjestäkää aikaa myös elämälle, jossa lapset eivät ole mukana. Kutsukaa isovanhemmat kaitsemaan lapsia ja karatkaa yhdeksi yöksi hotelliin.

6. Pikapanot kunniaan

Kun suhteessa on hellyyttä, arvostusta ja huumoria, parin minuutin quickie on nautinnollinen juttu. ”Nyt en jaksa enkä ehdi, tehdään tämä pikaisesti.”

7. Huolehdi energiastasi

Jotta jaksat olla hyvinvoiva vanhempi, kanna vastuuta energiavaroistasi. Yritä kaikin keinoin järjestellä arkea niin, että saat nukkua tarpeeksi, syöt terveellisesti ja sinulla on aikaa liikuntaan ja ystäville.

Yksi parhaista tavoista seksivireen ylläpitoon on rankka fyysinen treeni esimerkiksi painoja nostelemalla. Se nostaa mielihyvähormonien lisäksi myös adrenaliinia. Jos laji suinkin miellyttää, järjestä itsellesi pari treeniä viikossa.

Huolet vievät valtavasti energiaa. Pyri puhumaan kaikki mieltä painavat ongelmat selviksi.

Julkaistu: 24.1.2016