Terve.fi

Lapsettomuutta esiintyy jopa joka kahdeksalla naisella

Lapsettomuutta esiintyy jopa joka kahdeksalla naisella

Iso-Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että lapsettomuutta esiintyy joka kahdeksannella naisella ja joka kymmenennellä miehellä.
Mainos

Iso-Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että lapsettomuutta esiintyy joka kahdeksannella naisella ja joka kymmenennellä miehellä. Näistä puolet eivät hae apua hedelmättömyyteen. Hedelmättömyydeksi tässä tutkimuksessa laskettiin se, kun pari oli yrittänyt saada lasta aktiivisesti vähintään vuoden ajan ilman, että nainen tuli raskaaksi.

– Huomasimme, että korkeammin koulutetut ja korkeamman statuksen työpaikoissa työskentelevät ihmiset hakeutuvat todennäköisemmin hoitoon lapsettomuuden vuoksi. Tämä ei ehkä ole yllättävää, sillä epätasaisen tulonjaon on havaittu vaikuttavan myös ihmisten mielikuviin siitä, kenellä on pääsy sairaanhoidon piiriin, kommentoi tutkimusryhmän johtaja, Jessica Datta London School of Hygiene and Tropical Medicinestä.

Tutkimuksen aineistona käytettiin vuosina 2010 – 2012 kerättyjä tietoja Iso-Britannian kansalaisten seksuaalisuuteen liittyvistä asenteista ja elämäntavoista. Informantteja tutkimuksessa oli noin 15 000 aikuista miestä ja naista. Heistä vanhimmat olivat 74-vuotiaita.

13 prosenttia naisista ja 10 prosenttia miehistä sanoi, että he olivat kokeneet hedelmättömyyttä jossain vaiheessa elämäänsä. Se oli yleisempää naimisissa olevien ja yhdessä asuvien kohdalla. Todennäköisesti siksi, että he olivat yrittäneet saada lapsia ja kohdanneet sen seurauksena hedelmättömyyttä.

Yli 35-vuotiaana lapsia saaneet olivat todennäköisemmin kokeneet hedelmättömyyttä kuin alle 25-vuotiaana lapsia saaneet henkilöt. Ongelman kohdanneista miehistä 53 prosenttia ja naisista 57 prosenttia haki apua lapsettomuuteensa. Myös korkeammin koulutetut ja vanhempana lapsensaamista yrittävät henkilöt hakivat todennäköisemmin apua.

Iso-Britannian kansallisen terveydenhuollon laatujärjestö NICE:n mukaan lapsettomuudesta 25 prosenttia jää selittämättä, 45 prosenttia johtuu ovulaation ongelmista, 30 prosenttia johtuu miehen ongelmista ja 10 prosenttia kohdun tai vatsakalvon ongelmista.

Yleensä noin 80 prosenttia pareista onnistuu saamaan raskauden aikaan noin vuoden säännöllisen yrittämisen aikana, mikäli nainen on alle 40-vuotias ja he eivät käytä ehkäisyä. Lisäksi puolet niistä, jotka eivät tule raskaaksi ensimmäisen vuoden aikana, tulevat toisena vuonna. Kahden vuoden jälkeen siis 90 prosenttia pareista on onnistunut saamaan raskauden aikaan.

Lähde: http://bit.ly/29wvQAV

Lue myös: Raskaus-tietopaketti

Julkaistu: 15.7.2016