Terve.fi

Lapset ja media: Tulisiko lasten ruutuaikaa rajoittaa?

Lapset ja media: Tulisiko lasten ruutuaikaa rajoittaa?

Yhä nuoremmat lapset altistuvat uudelle digiteknologialle. Kännykät ja taulutietokoneet ovat tuttuja jo pikkulapsille tai ainakin aikaa vietetään televisioruudun ääressä, ja vanhemmat pähkäilevät pitäisikö ruutuaikaa rajoittaa.
Mainos

Yhä nuoremmat lapset altistuvat uudelle digiteknologialle. Kännykät ja taulutietokoneet ovat tuttuja jo pikkulapsille tai ainakin aikaa vietetään televisioruudun ääressä, ja vanhemmat pähkäilevät pitäisikö ruutuaikaa rajoittaa. Amerikan lastenlääkärien yhdistys on juuri julkaissut kannanoton pikkulasten mediakäytön hyvistä ja huonoista puolista ja antanut suosituksia samalla sekä lastenlääkäreille että vanhemmille.

Artikkelissa keskitytään median vaikutuksiin aivan pieniin lapsiin, alle 2-vuotiaista esikouluikäisiin. Tässä iässä aivojen kehitys on erikoisen nopeaa. Sama ikävaihe luo myös perustan turvallisille läheissuhteille ja jopa terveyskäyttäytymiselle.

Kirjoittajat toteavat, että ruutujen anti voi olla parhaimmillaan kehittävää ja opettavaista. Tosin tutkimusnäyttö eduista alle 2-vuotiaille on vielä puutteellista. Haitoista sen sijaan on näyttöä. Lasten lihavuus on kytköksissä ruutuaikaan, samoin lyhentyneet yöunet. Myös hitaampi kielellinen ja tunnekehitys on yhdistetty perheen median käyttöön ehkä sitä kautta, että se vähentää luonnollista kanssakäymistä perheen sisällä. Eli ei yksin lasten vaan vanhempienkin ruuturiippuvuus vaikuttaa perheen toimintaan ja lasten kehitykseen.

Perheitä opastetaan pitämään lapset poissa digimedian äärestä 2-vuotiaaksi, poikkeuksena ehkä videopuhelut vaikka isovanhempien kanssa. Tai ainakin lapsen olisi hyvä tutustua ruudun tarjontaan yhdessä vanhemman kanssa. Alle 5-vuotiaiden ruutuaika olisi hyvä rajoittaa yhteen tuntiin päivässä. Ruudut pitäisi pimentää ainakin tuntia ennen nukkumaan menoa ja koko perheellä olisi hyvä olla ruutukielto makuuhuoneessa, ruokaillessa ja yhteisissä leikeissä. TV kiinni, jos sitä ei katsota.

Arjessa näiden hyvien neuvojen noudattaminen ei aina ole helppoa. Vanhemmat tietävät kokemuksesta, miten hyvin lapset pysyvät poissa jaloista, kun pannaan vaan videot päälle. Ja senkin, miten vaivalloista on jatkuvasti kytätä ja kellottaa lasten digipelaamista.

Lähde: Pediatrics doi:10.1542/peds.2016-2591

Lue lisää:

Arvostettu psykologi: Televisio tuhoaa lasten terveyden!

Television katsominen tekee lapsista onnettomia

Television katselu opitaan lapsena

Julkaistu: 5.11.2016