Terve.fi

Lapsen nukkumaanmenoaika voi vaikuttaa painoon

Lapsen nukkumaanmenoaika voi vaikuttaa painoon

Taaperon aikainen nukkumaanmenoaika voi ehkäistä paino-ongelmia aikuisuudessa.
Teksti Noora Takamäki
Mainos

Taaperon aikainen nukkumaanmenoaika voi ehkäistä paino-ongelmia aikuisuudessa, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Myöhään valvovat lihavampia aikuisena

Kuri ei ole koskaan ollut näin tärkeää.

Uusi tutkimus nimittäin julistaa, että tiukkuus taaperon nukkumaanmenoajoissa on hyväksi, koska sillä voidaan parhaimmillaan ehkäistä aikuisuuden paino-ongelmia.

Tutkimuksen mukaan yli iltayhdeksään valvovat alle kouluikäiset ovat kaksi kertaa muita todennäköisemmin ylipainoisia myöhemmällä iällä.

– Toivon mukaan tutkimustulokset motivoivat ja tukevat vanhempia säännöllisen unirytmin ylläpitämisessä, tutkimuksen johtaja ja epidemiologian yliopistoprofessori Sarah Anderson sanoo Medscapelle.

Suurin osa taaperoista laitetaan nukkumaan kahdeksan jälkeen

Havaintojen perusteella tutkijat jakoivat osallistujat kolmeen eri ryhmään, joissa toteutettiin erilaisia nukkumaanmenorutiineja.

Ryhmiä olivat ennen iltakahdeksaa nukkumaan menevät, klo 20–21 välisenä aikana nukkumaan menevät ja iltayhdeksän jälkeen nukkumaan menevät.

Noin puolet lapsista meni nukkumaan klo 20–21, kun ennen kahdeksaa ja yhdeksän jälkeen nukkuvaan meneviä oli kumpiakin noin 25 prosenttia osallistujista.

Myöhemmin teini-ikäisten osallistujien painoa ja lapsuuden nukkumisrutiineja vertailtiin keskenään.

Tarkastelussa oli lähes 1 000 lapsen nukkumaanmenorutiinit ja terveys.

Tutkimusjakso alkoi 1990-luvun alussa, jolloin lapset olivat keskimäärin 4,5-vuotiaita. Kontrollijakson aikaan osallistujat olivat keskimäärin 15-vuotiaita.

Äidin poissaolo lisää lihomisriskiä

Tutkijat havaitsivat, että mitä aikaisemmin alle kouluikäinen laitettiin nukkumaan, sitä pienemmällä todennäköisyydellä tämä oli teini-iässä lihava.

Ennen kahdeksaa alle kouluikäisenä nukkumaan menevistä vain 10 prosenttia oli teininä ylipainoinen.

Kahdeksan ja yhdeksän välillä sänkyyn menevistä ylipainoisia myöhemmin oli 16 prosenttia, yhdeksän jälkeen yöpuulle siirtyvistä lähes joka neljäs.

Teini-iän ylipainoa enteili myös äidin poissaolo, sillä niillä lapsilla, joilla äiti ei osallistunut nukuttamiseen, oli suurin riski lihoa myöhemmällä iällä.

Lähteet:

Medscape

Journal of Pediatrics

Lue myös:

Nukutko tarpeeksi? Näin paljon unta asiantuntijat suosittelevat

Julkaistu: 30.7.2016