Terve.fi

Lapsen kaksikielisyys ei viivästytä puhetta

Lapsen kaksikielisyys ei viivästytä puhetta
Julkaistu: 13.7.2009

Kaksikieliset joutuvat opettelemaan kieltä karkeasti sanottuna kaksi kertaa enemmän kuin vain yhtä kieltä puhuvat ikätoverinsa. Tämän vuoksi on yleisesti ajateltu, että kaksikielisillä kielellinen kehitys usein viivästyy. Näin ei kuitenkaan ole, sillä italialaistutkimuksen mukaan he oppivat kielen samanikäisinä kuin muutkin.

Tulokset perustuvat reilun 60 taaperon kielelliseen testaamiseen. Yksivuotiaat tulivat sekä yksi- että kaksikielisistä perheistä. Testin mukaan kaksikieliset lapset olivat vastaanottavaisempia uusille sanoille kuin yksikieliset.

Tutkijoiden mukaan tämä tarkoittaa sitä, että kaksikieliset oppivat kaksi kieltä samassa ajassa kuin muut yhden, koska heistä tulee nopeasti joustavia oppijia Myös aiemmat tutkimukset ovat vahvistaneet kaksikielisyyden hyödyt.

Esimerkiksi vuonna 2004 Kanadassa tehty tutkimus osoitti, että kaksikieliset lapset oppivat tehokkaammin vaikeuksista huolimatta kuin yksikieliset lapset. Tämä taito vaikutti myös vanhemmalla iällä, mikä tutkijoiden mukaan auttaa myös kaksikielisiä vanhuksia välttämään ikään liittyviä älyllisiä ongelmia.

Lue lisää:

Kommentoi »