Terve.fi

Näin opetat lastasi keskittymään paremmin – 9 vinkkiä

Näin opetat lastasi keskittymään paremmin – 9 vinkkiä
Julkaistu: 27.2.2009

Poimimme aivotutkija Minna Huotilaisen vinkit auttaa lasta keskittymään paremmin Pelastakaa Pojat –kirjasta:

1. Riittävät unet

Unen laatu ja keskittymiskyky kulkevat käsi kädessä. Keskustele lapsen kanssa päivän asioista ennen nukkumaanmenoa, jotta keskeneräiset asiat ja huolet eivät jää painamaan lapsen mieltä. Lapsi tarvitsee riittävän määrän unta, sillä päivän aikana opitut asiat painuvat mieleen juuri syvän unen aikana.

2. Kosketa lasta

Lapsen koskettaminen, hieronta ja syli rauhoittavat lasta ja parantavat keskittymiskykyä.

3. Opeta kädestä pitäen

Mikäli lapsi ei kahden kehotuksen jälkeen toimi, hän ei ehkä ymmärrä tehtävää tai tuntee pelkoa sitä kohtaan. Pidä lasta kädestä kiinni ja suorittakaa tehtävä yhdessä.

4. Motivoi lasta

Kannustin tai houkutin saa lapsen näkökulman pois hankalasta tehtävästä. Myös innostus ja kiinnostus auttavat, joten esittele tehtävä lapsen kannalta kiinnostavasti.

5. Opeta lapselle pitkäjänteisyyttä

Ota lapsi mukaan monivaiheisiin tehtäviin, jotka kasvattavat pitkäjänteisyyttä. Esimerkiksi pullataikinan teossa odotellaan sen kohoamista, leivotaan, paistetaan ja syödään. Pitkäjännitteisyys palkitsee.

6. Kehu lasta

Muista aina kehua ja kiittää lasta, vaikka työ olisikin tehty yhdessä. Ihaile ja kiitä lasta, joka keskittyy ja anna hänen tuntea onnistuneensa.

7. Musiikki auttaa keskittymään

Musiikkiharrastus edistää keskittymiskykyä, lisäksi sen on havaittu edistävän kielten opiskelua.

8. Sulje häiriötekijät pois

Puheensorina, televisio, sotkuinen ympäristö ja lelut voivat häiritä lapsen keskittymistä. Mikäli taas liika virikkeettömyys häiritsee lasta, voi esimerkiksi sanaton taustamusiikki auttaa keskittymistä.

9. Liikkuminen auttaa jaksamaan

Keho kaipaa aivotyön välissä myös liikuntaa, jolloin ajatukset saa virrata vapaasti. Näin aivot pystyvät jälleen töihin.

Lue lisää:

Kommentoi »