Treeni ja ravinto

Laihdutusleikkaus auttaa merkittävästi uniapneaan

Suurin osa uniapneapotilaista on kokenut merkittävää positiivista kehitystä vuoden jälkeen bariatrisesta leikkauksesta. Lue lisää.

19.2.2017 Terve.fi

Suurin osa uniapneapotilaista on kokenut merkittävää positiivista kehitystä vuoden jälkeen bariatrisesta leikkauksesta, tuoreessa tutkimuksessa kerrotaan.

Uniapnea (OSA) onnistuttiin parantamaan 45 prosentilta potilaista, raportoidaan tutkija Pipsa Peromaa-Haaviston ja kollegoiden Sleep Medicine -lehdessä julkaisemassa tutkimuksessa.

Tutkijat perehtyivät 187 potilaaseen, jotka kävivät laporaskooppisessa Roux-en-Y-leikkauksessa (LRYGB) kolmessa suomalaisessa sairaalassa. Tutkimuksen alussa 132 (71 %) potilaalla oli uniapnea. 22 prosentilla oli vakavia oireita, 18 prosentilla maltillisia ja 31 prosentilla lieviä.

Vuoden jälkeen leikkauksesta kardiorespiratorinen arvio oli saatavilla 164 potilaalta, joista 72:lla oli uniapnea. Tulosten mukaan 45 prosentilla potilaista ei ollut uniapnean oireita, 7 prosentilla oli vakava uniapnea, 13 prosentilla maltillinen ja 35 prosentilla lievä. Keskimäärinen apnea/hypopnea-indeksi (AHI) oli laskenut 27,8 kohtauksesta per tunti 9,9 kohtaukseen per tunti (p < 0,001).

Tutkimuksen alussa 90 prosentilla miehistä oli uniapnea, mutta lukema laski vuodessa 52 prosenttiin. Kahdeksalle prosentilla kehittyi uusi uniapnea.

Tutkijat eivät kyenneet ennustamaan, helpottaako laihdutusleikkaus tietyn potilaan uniapneaa vai ei. Peromaa-Haaviston mukaan on hankala arvioida, jatkuuko potilaan oireilu leikkauksen jälkeen.

Lähde: Sleep Med 2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi. Tutustu myös muihin terveydenhuollon ammattilaisten palveluihimme.

Lue lisäksi:

Vatsalaukun ohitusleikkauksesta hyötyä terveydelle vuosiksi eteenpäin

Lue haastattelu: Lupa luovuttaa – Kun lihavuusleikkaus on ainoa vaihtoehto

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi