Terve.fi

Lihavuusleikkaus muuttaa elämän

Lihavuusleikkaus muuttaa elämän
Vatsaelinkirurgi Timo Heikkinen kirjoittaa, että leikkaushoito on ainoa keino saavuttaa merkittävä ja pitkäaikainen painonpudotus merkittävästi ylipainoisilla ihmisillä. Leikkauksessa ylipainosta häviää keskimäärin 70 prosenttia.
Julkaistu: 3.9.2013
Ylipaino lisääntyy ja se on nykyään maailmassa yksi merkittävimmistä sairauksien aiheuttajista ja terveydenhuoltomenojen kasvattajista.
Vaikean ylipainon pitkäaikainen pudottaminen on erittäin haastavaa ja onnistuu vain alle viidellä potilaalla sadasta perinteisin keinoin ja dieetein.
Ylipaino asettaa kehon koetukselle aiheuttamalla mm. nivelten kulumaa, uniapneaa, hengitysvajautta ja virtsankarkailua. Vakavampia ovat kuitenkin sen vaikutukset elimistön aineenvaihduntaan ja sen myötä lisääntynyt riski erilaisiin liitännäissairauksiin. Näistä esimerkkinä mainittakoon sokeritauti, sydän- ja verisuonisairaudet (verenvuodot ja veritulpat), verenpainetauti, rasva- ja kolesteroliaineenvaihdunnan häiriö, munasarjojen toimintahäiriön aiheuttama lapsettomuus, astma, aivopaineen nousu ja sappikivet.
Lihavuus heikentää elämänlaatua ja lisää masennuksen riskiä. Tämän vuoksi vaikea ylipaino on sairaus, mitä tulee hoitaa samoin periaattein kuin muitakin sairauksia.
Lihavuusleikkauksessa ei tehdä rasvaimua eikä poisteta rasvakudosta, vaan siinä muokataan mahalaukkua ja useimmiten ohitetaan myös ohutsuolta ruoan kulkureitiltä. Tärkeimmät menetelmät ovat mahalaukun ohitus ja kavennusleikkaus.
Tällöin täysi olo ja kylläisyyden tunne ruokailun jälkeen tulee nopeammin kuin aiemmin. Lisäksi leikkaus vaikuttaa hormonitoimintaan siten, että aineenvaihdunta ja esim. insuliinieritys ”tervehtyy”. Leikkaus pakottaa syömään vähemmän ja terveellisemmin, mikä korjaa aineenvaihduntaa ja aiheuttaa tasaisen painon laskun, kunnes uusi tasapaino saavutetaan noin vuoden kuluttua leikkauksesta.

Kuka soveltuu leikkaukseen

Leikkausta voidaan harkita, mikäli painoindeksi on korkea (BMI > 35) ja painoa on yritetty laskea perinteisin keinoin ammattilaisen ohjauksessa.
Mikäli lupaavista painonpudotuksista huolimatta kilot tulevat takaisin tai painonlasku ei ole riittävä, on leikkaus mahdollinen. Leikkausta puoltaa myös liitännäissairauksien ilmaantuminen.
Leikkauspäätös on tehtävä harkitusti, sillä se muuttaa elämän ja suhtautumisen ruokaan. Ateriakoko pienenee merkittävästi ja jos aiemmin ajatuksia hallitsivat taistelu mielihaluja vastaan, pitää leikkauksen jälkeen kiinnittää enemmän huomiota siihen että ruokamäärä on riittävä ja monipuolinen. Ravitsemusohjaus ja pitkä seuranta ovat olennainen osa koko leikkausprosessia.
Lihavuusleikkaus on vaativa toimenpide, mihin liittyy komplikaatioriskit kuten kaikkeen kirurgiaan. Toimenpiteet tehdään nykyään pienten haavojen kautta tähystystekniikalla, jolloin leikkauksesta toipuu merkittävästi nopeammin ja turvallisemmin.
Riittävällä kokemuksella ja koko hoitotiimin yhteistyöllä on mahdollista saavuttaa erinomaiset tulokset. Pohjoismaissa osaamisen taso on korkea, leikkaukseen kuoleman riski on pudonnut 0.1 prosentista 0.04 prosenttiin, mikä on sama kuin esimerkiksi tavallisessa sappileikkauksessa.

Tulokset puhuvat puolestaan

Nykytietämyksen mukaan leikkaushoito on ainoa keino saavuttaa merkittävä ja pitkäaikainen painonpudotus merkittävästi ylipainoisilla ihmisillä. Leikkauksessa ylipainosta häviää vähitellen keskimäärin 70 prosenttia ja paino laskee 50 kiloa.
Liitännäissairaudet useimmiten paranevat ja elämänlaatu kohenee merkittävästi. Kun paino laskee kymmeniä kiloja, paranevat myös useimmat muut lihavuuden aiheuttamat liitännäisongelmat ja tukielinvaivat.
Useat potilaat löytävät jälleen liikunnan riemun, koska kevyempänä pystyy jälleen harrastamaan liikuntaa monipuolisesti.
Leikkaus antaa monille mahdollisuuden uuteen elämään ja potilaat ovat pääsääntöisesti erittäin tyytyväisiä tehtyyn päätökseensä.

Asiaa lihavuusleikkauksista

  • Vaikea lihavuus on rasittaa kehoa ja aiheuttaa liitännäissairauksia.
  • Leikkaus on tällä hetkellä ainoa tehokas menetelmä vaikean lihavuuden hoidossa.
  • Leikkauksen jälkeen syöminen vähenee oleellisesti ja pienikin ruokamäärä aiheuttaa kylläisen olon.
  • Leikkauksella ylipainosta lähtee 70–80 % ja paino laskee noin 50 kg.
  • Kehon aineenvaihduntaan tervehtyy ja liitännäissairaudet pääsääntöisesti paranevat.
  • Onnistunut pitkäaikainen painonpudotus parantaa elämänlaatua ja pidentää elämää.
Kommentoi »