Terve.fi

Kynnet kertovat terveydestäsi – kiinnitä huomiota näihin oireisiin

Kynnet kertovat terveydestäsi – kiinnitä huomiota näihin oireisiin
Halkeilu, juovat, haalistumat ja kellastuminen kynsissä voivat kertoa erilaisista sairauksista. Tunnista oireesi tästä!
Julkaistu 11.4.2018

Kynsissä olevat juovat ja haalistumat saattavat olla varoitusmerkki jostakin piilevästä sairaudesta – tai sitten kyse on yksinkertaisesti kynsiongelmasta. Ota kyntesi tarkempaan syyniin ja pidä silmällä näitä seuraavia oireita.

1. Halkeilevat ja lohkeilevat kynnet

Kynsien lohkeilu ja halkeilu ovat ongelma jo itsessään, mutta ne voivat kertoa myös jostakin toisesta terveysongelmasta. Halkeilu ja lohkeilu voi nimittäin johtua esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriöstä tai psoriasiksesta. Jos huomaat kynsiesi halkeilevan tai lohkeilevan helposti ja usein, kysy lääkäriltäsi, mistä voi mahdollisesti olla kyse.

2. Pehmeät tai hauraat kynnet

Pehmeiltä tuntuvat tai hauraat kynnet johtuvat usein keratiiniproteiinin puutteesta. Keratiinin puutos taas johtuu yleensä nopeasta laihduttamisesta tai jostakin muusta äkillisestä ruokavalion muutoksesta. Ongelman voi ratkaista syömällä runsaasti proteiinia sisältävää ruokaa, kuten myös ottamalla päivittäin biotiini-nimistä B-vitamiinia. Muita kynsien haurastumista aiheuttavia syitä ovat esimerkiksi mani- ja pedikyyriaineiden sisältämät kemikaalit, sekä sairaudet, kuten Chronin tauti ja anemia.

3. Sisäänkasvavat kynnet

Jos kynnet alkavat kasvaa ihon sisään eivätkä suoraan, on kyse sisäänkasvaneista kynsistä. Tämä kivulias sormen- ja varpaankynsien ongelma johtuu useimmiten kynteen kohdistuvasta vammasta, kuten esimerkiksi jonkun astuessa jalallesi tai tökätessä varvastasi. Ongelma voi syntyä myös silloin, jos käytät epäsopivia kenkiä. Lisäksi kynsihäiriöt, kuten sienet, voivat aiheuttaa kynsien sisäänkasvamisen. Kysy lääkäriltäsi, voitko hoitaa kynnen sisäänkasvun itse. Joskus sisäänkasvanut kynsi voi nimittäin vaatia antibiootteja, jotta voidaan ehkäistä tulehdus. Myös pieni leikkaus, jossa poistetaan osa kynnestä tai koko kynsi, voi olla tarpeen.

4. Kynsisieni tai keltaiset kynnet

Murenevat, kellastuvat tai haisevat kynnet voivat olla merkki sieni-infektiosta, joka voi iskeä varpaisiin tai sormiin. Kynsisieni voi tarttua yleisessä uimahallissa tai pukuhuoneessa – missä tahansa paikassa, jossa on kosteaa ja lämmintä. Pyydä lääkäriäsi tutkimaan kyntesi, sillä hän voi varmistaa diagnoosin ja suositella hoitokeinoa. Hoitokeinona voidaan käyttää sientä poistavaa voidetta tai suun kautta otettavaa lääkettä. Usein toistuvat sieni-infektiot voivat olla merkki heikentyneestä vastustuskyvystä, diabeteksesta tai huonosta verenkierrosta. Ehkäistäksesi varpaankynsien sieni-infektiota pidä jalkasi puhtaina ja kuivina sekä käytä kenkiä tai sandaaleja yleisillä paikoilla.

5. Mustat viivat kynsissä

Jos kynsiisi ilmestyy mustia viiruja tai juovia, kyse on yleensä jonkinlaisesta vauriosta. Jos et kuitenkaan muista loukanneesi kynttäsi mitenkään, yritä etsiä syytä jostakin muualta. Mustat viirut voivat nimittäin olla myös merkki melanoomasta, eli hyvin vaarallisesta ihosyövästä. Jos epäilet tätä, pyydä lääkäriäsi tarkistamaan viirut.

6. Verta kynnen alla

Kynsien alle kerääntyy verta, jos olet loukannut kyntesi jotenkin. Kynsi voi näyttää mustalta sen alle kerääntyneen veren takia, ja kynsi saattaa lopulta jopa pudota pois. Joskus kipua voi lievittää vain pyytämällä lääkäriä pistämään pienen reiän kynteen, jotta veri pääsee valumaan pois. Sirpaloituneet, punaiset juovat voivat johtua vammasta, mutta ne saattavat myös olla merkki tulehduksesta sydänläpässä. Jos näet punaisia juovia kynsissäsi, etkä ole loukannut niitä mitenkään, kysy lääkäriltäsi asiasta.

7. ”Harjanteet” kynsissä

Harjanteet voivat olla muutakin kuin ikävä näky kynsissä – ne saattavat olla merkki ravinnollisesta puutteesta. Ne voivat kertoa esimerkiksi aliravitsemuksesta tai tietystä raudan puutteesta. Harjanteet voivat johtua myös arsenikkimyrkytyksestä.

8. Valkoiset läiskät kynsissä

Valkoisista läiskistä ei yleensä kannata huolestua. Ne johtuvat lievästä vammasta kynsiin, jota et välttämättä edes muista. Ajan myötä läiskä häviää kynnen kasvaessa, kun leikkaat sen pois. Jos kynsissäsi ilmenee kuitenkin usein valkoisia läiskiä eivätkä ne häviä, saattaa kyse olla tulehduksesta, joka vaatii lääkärin hoitoa.

Kommentoi »