Terve.fi

Yleistietoa kynsisienestä

Yleistietoa kynsisienestä
Kynsisieni on silsasienien eli dermatofyyttien aiheuttama infektio. Myös hiivat ja homeet voivat laukaista kynsisieni-infektion.
Teksti
Julkaistu: 3.7.2006
Kynsien sieni-infektioita aiheuttavat dermatofyytit eli silsasienet, joita ovat Trichophyton-, Microsporum- ja Epidermophyton-sukujen lajit. Joskus infektion voivat aiheuttaa homeet tai hiivat, mutta yli 90 prosenttia kynsien infektioista on dermatofyyteistä aiheutuvia. Sieni-infektion saa helpoiten laiminlyömällä jalkahygienian ja käyttämällä paljon julkisia tiloja, joissa kuljetaan avojaloin.

Kynsisienen seuranta

Infektoituneesta kynnestä voidaan ottaa hoidon lopullisen tuloksen jälkeen näyte, josta analysoidaan taudinaiheuttajan esiintyminen. Useimmiten parantumisen varmistamiseksi riittää, että kuukausien kuluessa voidaan todeta kynnen normaalin ulkonäön palautuminen.

Kynsisienen periytyvyys

Kyseessä ei ole periytyvä sairaus.

Kynsisienen yleisyys

Suomessa dermatofyytit ovat lähes aina sieni-infektioiden aiheuttajina. Kynsisilsan vallitsevuus on aikuisväestössä 11 prosenttia. Lapsilla kynsisilsaa tavataan harvoin.

Kynsisienen ennuste

Terbinafiinilla varpaankynnen viljelylöydös pysyy negatiivisena yli vuoden ajan 70-80 prosentilla potilaista ja itrakonatsolilla 40-50 prosentilla. Käyttipä sitten hoitona mitä tahansa, vuosien kuluessa valitettavasti noin joka toinen kynsisieni joka tapauksessa uusii.
Trichophyton rubrum -silsasieni on hyvin yleinen normaalissa elinympäristössä, ja etenkin kylpylöissä sekä uimahalleissa olisi aina muistettava suojata jalkansa käyttämällä henkilökohtaisia sandaaleja. Mikäli päätyy hoitamaan kynsisilsainfektionsa, voi uusiutumisen ehkäisemiseksi olla paikallaan uusien jalkineiden hankinta tai entisten käsittely vaikkapa sienilääkepuuterilla. Silsa iskee helpoiten vaurioituneeseen kynteen, ja siksi silsainfektion ehkäisemiseksi on syytä kiinnittää huomiota kynsien hyvinvointiin yleensäkin ja sopivien jalkineiden valintaan etenkin liikuntaharrastuksissa.
Lähteet:
Matti Hannuksela, Sirkku Peltonen, Timo Reunala, Raimo Suhonen (toim.), Ihon ja kynsien sieni-infektiot, Ihotaudit, Kustannus Oy Duodecim, 2011.
Sieni-infektiot ihossa, hiuksissa ja kynsissä (diagnostiikka), Käypä hoito- suositus, 2010.
ICD-10:
B35.1 Kynsisilsa
1 kommentti