Terveys

Lähtikö kynsi irti?

Moni lenkkeilijä kärsii varpaankynsien irtoamisesta. Onko mitään tehtävissä?

Teksti Milka Sauvala
Kuvat Fotolia
30.6.2017

Tavallisesti kynsi vaurioituu, kun varpaan pää osuu juostessa kengänkärkeen. Kynnen alle kertyy verta, se muuttuu mustaksi ja lähtee irti.­

Irtoaminen on kivuliasta muttei vaarallista. Sen voi yrittää estää siten, että poistaa kynnen alle kertyneen veren tuoreeltaan.Lämmitä klemmari liekin alla. Paina se varovasti kynnen läpi. Kuuma klemmari puhkaisee kynnen helposti ja kivuttomasti. Anna veren purskahtaa ulos, ja sido varvas tiukasti tupolla. Kipu helpottaa heti, ja kynsi voi säästyä.

Tilavat juoksukengät ehkäisevät kynnen irtoamista

Vaikka kynsi irtoaisi, voit jatkaa treenaamista. Suojaa irtoava kynsi urheiluteipillä. Mene lääkäriin, jos kynsi tulehtuu.

Lue myös: Upeat jalat – 15 vinkkiä!

Hanki juoksukengät, jotka taittuvat päkiän kohdalta ja joiden kärjessä on tilaa varpaille. Älä juokse vanhoissa froteesukissa, vaan käytä juoksusukkia. Pue kahdet ohuet sukat päällekkäin. Se ehkäisee varpaiden hankautumista ja rakkoja.

Kasvaako irronneen kynnen tilalle ruma kynsi?

Irronneen kynnen paikalle kasvaa ajan myötä normaali kynsi. Jos uusi kynsi on keltainen tai oudon näköinen, se ei johdu irtoamisesta vaan esimerkiksi kynsisienestä. Käy silloin lääkärissä.

Asiantuntijana ylilääkäri Heikki Tikkanen/Helsingin urheilulääkäriasema.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi