Upeat kesäjalat - 15 vinkkiä

Upeat kesäjalat - 15 vinkkiä
Kesä saattaa olla raskasta aikaa jaloille. Kuumuus, aurinko ja kävely voi verottaa jalkoja paljonkin. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä on olemassa yksinkertaisia keinoja ylläpitää kauniit ja terveet jalat koko kesän.
Julkaistu 25.6.2015

Tutustu oheisiin Everydayhealth.com -sivuston vinkkeihin ja heitä hyvästit kuiville kesäjaloille!

1. Vältä paljain jaloin kävelyä 

Paljain jaloin kävely lisää riskiä saada jalkavammoja sekä edesauttaa mahdollisien syylien, sienien ja muiden infektioiden tarttumista jalkapohjiin.

2. Käytä oikeanlaisia sukkia 

Akryyli- ja keinokuitusekoitesukat erittävät hikeä parhaiten, mikä suojaa jalkoja erilaisilta sienikasvustoilta. Kosteus, missä tahansa muodossa on kaikkein paras kasvualusta sieni-infektioille.

3. Peitä hiertymät 

Sandaalit usein hiertävät ja tekevät haavoja hangatessaan vasten paljasta ihoa. Hiertymän ollessa tuloillaan kannattaa alue heti suojata laastarilla tai tekoiholla, jotta pahemmilta hankaumilta vältyttäisiin.

4. Anna jaloille ilmaa 

Jos mahdollista, vältä umpinaisten kenkien käyttöä kesäaikaan. Sen sijaan käytä sandaaleja tai avokkaita. Kenkiä on myös hyvä käyttää pois jaloista aina silloin tällöin päivän aikana, jotta ne saavat ilmaa. Näin jalkasi pysyvät kuivina ja hiettöminä.

5. Pidä yllä nestetasapainoa 

Veden juominen kesäaikaan ehkäisee lämmöstä aiheutuvaa jalkojen turpoamista. Muista siis pitää huolta riittävästä nesteytyksestä.

6. Käytä aurinkovoidetta 

Älä unohda laittaa aurinkovoidetta myös jalkoihisi, niiltä osin kun iho kengästä näkyy. Muista myös lisätä aurinkovoidetta uinnin tai voimakkaan hikoilun jälkeen, vaikka voide olisi vedenkestävää. Parhaan vähimmäissuojan antaa suojakerroin 15, minkä avulla vältät ihosyövän ja jalkojesi ihon vanhenemisen.

7. Rasvaa jalkoja 

Jalat kuivuvat kesäisin nopeasti, koska sukkien käyttö vähenee. Jotta saat ylläpidettyä jalkojesi kosteuden, rasvaa ne aina suihkun jälkeen (rasva imeytyy parhaiten) sekä iltaisin.

8. Valitse oikeanlaiset varvastossut 

Nahkaiset remmisandaalit saattavat aiheuttaa hiertymiä ja kipeät kantapäät. Sinun ei kuitenkaan tarvitse luopua sandaaleista kokonaan, jos olet tarkempi niiden ominaisuuksista jo ostovaiheessa. Jotkut sandaalit ovat yksinkertaisesti toisia parempia. Valitse sandaalit, jotka tukevat jalkapöytää ja kantapäätä hyvin. Vältä kävelemästä pitkiä matkoja sandaaleilla.

9. Lisää kesäkenkiin pehmusteet 

Kesäkengissä ja sandaaleissa on usein hyvin ohut pohja ja vähän jalalle tukea antavia elementtejä. Tämän ongelman voi korjata asentamalla kesäkenkään pohjallisia, pehmusteita ja tukia, joita voi ostaa kenkäkaupoista.

10. Käytä tilanteeseen sopivia kenkiä 

Jalan terveyden ja turvallisuuden kannalta tiettyihin aktiviteetteihin, kuten veneilyyn, vuorikiipeilyyn ja muihin erikoisiin urheilulajeihin on syytä varautua oikeanalaisilla kengillä. Suunnittele reissusi etukäteen ja pakkaa mukaan oikeanlaiset kengät.

11. Pidä sukat ja kengät kuivina 

Jos kenkäsi ja sukkasi kastuvat, ota ne heti pois ja kuivaa ne kauttaaltaan ennen takaisin laittoa. Näin suojaat jalkasi sieni-infektioilta. Pakkaa aina ylimääräinen sukkapari mukaan veteen liittyviin ulkoilmaharrastuksiin tai silloin kun luvassa on sateita.

12. Pese jalat vesiaktiviteettien jälkeen  

Huuhtele jalat aina puhtaalla vedellä kahlattuasi tai uituasi järvessä tai joessa. Samoin jos olet astunut isoon lätäkköön. Järvien, jokien ja lätäköiden seisonut vesi sisältää usein paljon bakteereita, joka voivat johtaa mahdollisiin infektioihin.

13. Hanki pedikyyri 

Kauniisiin kesäjalkoihin kannattaa satsata ja hankkia kotijalkahoito tai käydä ammattilaisella. Sen lisäksi, että jalkahoidossa varpaankynnet saadaan näyttämään hyvältä, saadaan jaloista pois irtoava talvi-iho. Perusteellinen jalkojen puhdistus ja rentoutus on myös omiaan väsyneille jaloille.

14. Poista kynsilakka säännöllisesti 

Kynsien peittäminen kynsilakalla koko kesän voi olla epäterveellistä varpaankynsillesi. Ota kynsilakka pois säännöllisin väliajoin, jotta kynnet saavat välillä happea.

15.  Tutki vanhat kenkäsi 

Kuluneet, puhki tallatut kengät voivat aiheuttaa hankaumia. Tutki tarkasti kaikki edellisenä kesänä käyttämäsi kengät ja heitä pois pahiten kuluneet. Jos sinua epäilyttää, heitä ne silti pois. Onpahan taas hyvä syy lähteä shoppailemaan!

1 kommentti