Treeni ja ravinto

Kolmikymppisen määräaikaishuolto

Kolmikymppisellä esteettiset tavoitteet ovat usein tärkeitä. Nuoruusvuosia vähäisempi aktiivisuus alkaa useimmilla kerryttää ”vuosirenkaita” keskivartaloon. Istumatyö ja vähäisempi liikunta tuntuvat rasvakerroksen kertymisen lisäksi myös selässä, jonka vaivoista kärsii lähes jokainen työuransa jossain vaiheessa.

Teksti Riku Aalto
25.6.2012 Terve.fi

Keskivartalon solakkana ja terveenä pitäminen ovatkin monen kolmenkympin ylittäneen päätavoitteita kuntoilussa. Siksi rakensimme Sinulle keskivartalon huolto- ja trimmausjumpan jumppapalloa hyväksi käyttäen. Tekemällä treenin 1-2 kertaa viikossa ylläpidät ja 2-3 kertaa viikossa parannat lihaskuntoasi, pidät selkävaivat loitolla sekä keskivartalon timmin solakkana. Viiden viikon treeniohjelman avulla opit liikkumaan monipuolisesti kohti kohti henkilökohtaista tavoitettasi.

Viiden viikon teho-ohjelma

Ruokavaliovinkit liikkuvalle kolmikymppiselle

  • Syö 5-6 ateriaa, tasaisin välein, päivän aikana 3 pääateriaa, 2-3 välipalaa: Syö 3-4 tunnin välein
  • Syö n. 2 tuntia ennen liikuntasuoritusta: 1 tunti ennen lihaskuntotreeniä, 2-3 tuntia ennen aerobista lenkkiä
  • Tankkaa treenin jälkeen ”välitön välipala”
  • Syö seuraava ateria 2 tunnin sisällä treenistä

Totta vai tarua vatsalihasten treenaamisesta

Väite 1:  Vatsalihaksia kannattaa treenata jokaisella treenikerralla

Tarua: Vatsalihakset, kuten kaikki muutkin lihakset vaativat kehittyäkseen myös riittävästi lepoa. 2-3 tehokasta ja ytimekästä treeniä viikossa keskivartalolle, muun harjoittelun yhteydessä, tuottaa parhaan tuloksen.

Väite 2: Vatsalihaksia tehokkaimmin kuormittavat 50-100 toiston ”mammuttisarjat”

Tarua: Jos haluat vahvistaa vatsalihaksia ja lisätä hieman niiden lihasmassaa, toimivat silloin parhaiten 15-20 toiston sarjat. Lyhemmät sarjat vaativat usein suurta lisäkuormaa, jolloin tukiranka voi kuormittua liikaa ja pidemmät sarjat eivät juurikaan lihaskuntoa rakenna. Pääasia on, että jokainen sarja aiheuttaa selvää väsymystä kohdelihaksissa

Väite 3: Rasva palaa vatsaliikkeiden ansiosta tehokkaasti keskivartalosta

Tarua: Rasva palaa (varastorasvaa pilkotaan lipolyysissä) tasaisesti koko kehosta. Pilkotut rasvahapot kulkeutuvat verenkiertoon ja niitä otetaan sieltä muiden kudosten energianlähteiksi

Väite 4: Vatsalihasten treenaaminen on yksitoikkoista ja tylsää

Tarua: Vatsalihaksia voi treenata lukuisilla eri tavoilla. Voit tehdä liikkeitä matolla, jumppapallolla, gymstickillä, kuntopallolla, laitteissa kuten ristikkäistaljassa ja vatsarutistuslaitteessa ja voit vaihdella alkuasentoa (maaten, istuen, seisten) sekä tehdä rutistuksia, lantion nostoja, kiertoja tai sivutaivutuksia. Vain mielikuvitus on rajana, joten samoihin liikkeisiin ja tuttuihin tapoihin ei ole pakko jämähtää.

Väite 5: Hyväkuntoiset vatsalihakset tukevat keskivartaloa tukikorsetin lailla

Totta: Hyväkuntoinen keskivartalon lihaksisto tukee ja suojaa selkärankaa sekä sisäelimiä ja auttaa ylläpitämään ylvään ja hyvän ryhdin niin paikoillaan kuin liikkeessäkin.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi