Myös fyysisissä ominaisuuksissa on suuria eroja eri henkilöiden kesken. Joku on luonnostaan voimakas, notkea tai omaa hyvän kestävyyden. Toinen on nähnyt paljon vaivaa ja harjoitellut ahkerasti, mutta lihasmassa, voima tai notkeus tuntuvat karttavan kyseistä henkilöä. Poikkeamme toisistamme myös vartalon muotojen ja mittasuhteiden osalta.
Sinulla on varmasti joku kehonosa, jonka koet olevan erityisen hyvässä kunnossa. Vastaavasti koet varmasti jonkun kohdan vartalostasi ongelma-alueeksi, jota haluaisit muokata ja kiinteyttää? Kroppa tuntuukin kiinteytyvän nopeimmin sieltä, missä muokattavaa on vähiten ja vaikeat alueet kropassa laahaavat perässä ja kiinteytyvät vasta jälkijunassa.
Artikkelimme tavoitteena ei ole tehdä syväluotaavaa analyysiä erilaisista kehotyypeistä, sillä se on yksilöllisten erojen vuoksi lähes mahdotonta. Tavoitteenamme on tarjota Sinulle ohjeita ja neuvoja sekä tehokas treeniohjelma ongelma-alueesi muokkaamiseen ja etenkin lihastasapainon sekä sopusuhtaisuuden parantamiseen. Jaoimme vartalotyypit kolmeen ryhmään, joista Sinun tulisi löytää vartalotyyppiäsi parhaiten kuvaava vaihtoehto. Tsemppiä oman kehosi analysointiin ja kroppasi sekä kuntosi muokkaukseen!
Aakkosista apu määrittämiseen
Vaikka vartalotyyppien luokittelu erilaisiin ryhmiin onkin haasteellista, eikä monikaan löydä itseään kuvaavia ominaisuuksia lokeroituna ainoastaan yhteen tyyppiluokkaan, voi jaottelu helpottaa sopivien treeniohjeiden valinnassa. Tyyppiluokituksemme perustuu Sheldonin 1940-luvulla luomaan somatotyyppi-teoriaan, jonka pohjalta olemme rakentaneet kullekin tyyppiluokalle soveltuvat treeniohjeet ongelma-alueita painottaen ja vahvuuksia korostaen.
A-vartaloisella painopiste kertyy alavartaloon
A-vartaloinen löytää useimmin itsensä ektomorfin eli leptosomin tyyppiluokasta. Sen lisäksi, että A-vartaloisen lantio on hartioita leveämpi, on hän usein melko pitkä ja ylävartaloltaan hoikka. Ektomorfin ryhti on usein huono ja lantion notko ylikorostunut. Tyyppiluokkaan kuuluvan iho on usein kuivakka ja verenkierto kehon ääreisosiin on heikkoa, joka tuntuu kylminä jalkoina ja sormina. Luonteeltaan ektomorfi saattaa olla usein itsekeskeinen ja sisäänpäin kääntynyt.
A-vartaloisia yhdistäviä fyysisiä vahvuuksia ovat mm. notkeus ja nivelten liikkuvuus, nopea reagointikyky ja aineenvaihdunta sekä alhainen kehon rasvaprosentti. Vastaavasti ektomorfi joutuu tekemään paljon töitä voiman ja lihasmassan hankkimiseksi. Osaltaan tähän on syynä tehoton ruoansulatusjärjestelmä, joka aiheuttaa myös taipumuksen alhaiseen verensokeriin ja anemiaan. Muita ongelmakohtia saattavat olla huono kestävyyskunto sekä verenkierto varsinkin kehon ääreisosissa sekä lysähtänyt ryhti ja nivelten yliliikkuvuus.
A-vartaloisen kannattaa korostaa harjoittelussaan sekä lihaskunnon että kestävyyden kehittämistä. Lihaskuntotreenissä voidaan sopusuhtaisuuden saavuttamiseksi painottaa selvästi ylävartalon muokkausta ja vahvistamista, kun taas kestävyysliikuntalajeiksi kannattaa valita alaraajoja sekä lantion seutua tehokkaasti muokkaavia lajeja.
Ektomorfin kannattaa myös huolehtia riittävästä energiansaannista ja tiiviistä ateriarytmistä verensokerin ailahteluja välttääkseen. Liikkuvuuden ollessa hyvä, huoltoharjoittelua voi painottaa rentousharjoitteiden sekä hieronnan puolelle.
T-vartaloisella atleettinen kroppa syntymälahjana
T-vartaloinen on saanut kaikki edellytykset linjakkaan sekä voimakasrakenteisen kropan omistamiseen jo ”äidinmaidon mukana”. Mesomorfin eli atleetikon hartiat ovat tyypillisesti lantiota leveämmät ja kehon tunnuspiirteinä ovat sporttinen ja sopusuhtainen olemus. T-vartaloisen iho on usein paksu sekä karkea ja henkilön luonteenpiirteenä vallitsee voimakas kilpailu- sekä seikkailuhenkisyys.
Atleetikon fyysisiä vahvuuksia ovat hyvä lihaskunto, ryhdikkyys ja lihaksikkuus. Samoin hänen edellytyksensä kestävyyden kehittämiseen ovat hyvät. Atleetikon sporttisen kuoren alla hyrskyttää tehokas hormonituotanto ja vauhdikas ruoansulatusjärjestelmä. Siksi edellytykset lihasten kasvattamiseen ja alhaiseen rasvaprosenttiin ovat hyvät ja henkilö on usein energinen ja luottavainen itseensä. Jos T-vartalosta jotain heikkouksia hakee, niin huono liikkuvuus ja sen aiheuttama korkea riski loukkaantumisille ja rasitusvammoille voidaan nostaa muuten niin mairittelevien vahvuuksien vastapainoksi.
Atleetikon kannattaa suosia harjoitusohjelmassaan laajoja, liikkuvuutta parantavia liikkeitä sekä huolellista venyttelyä. Lihaskuntotreeniä voidaan painottaa hieman alavartalolle leveiden hartioiden ja hyvin kehittyneen yläselän aiheuttaman kontrastin pienentämiseksi. Muuten treeniohjelma saa olla tasapainoinen cocktail kestävyystreeniä, lihaskuntoharjoittelua ja tietenkin venyttelyä.
O-vartaloisella keskivartalo ongelma-alueena
O-vartaloisen lähtötilanne saattaa kuulostaa edellisiä pahemmalta. Töitä on toki tehtävä kovasti, mutta loppujen lopuksi endomorfin eli pyknikon edellytykset saavuttaa loistava kunto ja mallikelpoinen kroppa ovat erinomaiset hyvät!
O-vartaloisen kroppaa kuvastavat pyöreys, pyylevyys ja usein myös vatsakkuus. Hänen hartiansa ovat yhtä leveät tai aavistuksen leveämmät kuin lantio. Raajat ovat usein lyhyet ja luusto on kevytrakenteinen pienine käsineen ja jalkoineen. Pyknikon iho on tasainen ja pehmeä kuten luonnekin. Sosiaalinen ja huumorintajuinen pyknikko on usein myös huomionkipeä ja mukavuudenhaluinen.
Erityisinä vahvuuksina pyknikolla kannattaa korostaa hyvää voima- ja liikkuvuustasoa. Ravintoaineiden imeytymiskyky on hyvä, josta on parhaimmillaan paljon hyötyä ja pahimmillaan reippaanlaisesti haittaa. Myös pyknikon rentoutumiskyky on hyvä ja leposyke on alhainen, joten liikkuminen on taloudellista ja palautuminen usein nopeaa.
O-vartaloisella ongelmia saattavat aiheuttaa hitaat kehon toiminnot, hidas ruoansulatus sekä taipumus korkeaan kehon rasvaprosenttiin. Mukavuudenhaluinen pyknikko rakastaa ruokaa, joka ilman riittävää liikunnallista aktiivisuutta kertyy vuosirenkaiksi vyötärölle.
Pyknikon kannattaa harrastaa runsaasti aerobista, rasvaa polttavaa liikuntaa sekä perusliikkeisiin painottuvaa tehokasta lihaskuntotreeniä. Lihaskuntoharjoittelua kannattaa painottaa kehon suurille lihasryhmillä ja treenimuodoksi kannattaa valita niin runsaasti energiaa kuluttava kiertoharjoittelu kuin lihasmassaa lisäävä paikkaharjoittelu. Tehokkaan paikkaharjoittelun ja lihasten kasvun seurauksena lepoenergiankulutus kasvaa ja energiaa kuluu enemmän niin levossa kuin liikkuessakin. Terveellinen ja vähärasvainen ruokavalio tukee kiinteytymistä ja kehitystä!
Lähde: Trainer4You