Terve.fi

Kirjojen maailmaan uppoutuminen tekee hyvää terveydelle

Kirjojen maailmaan uppoutuminen tekee hyvää terveydelle
Lukeminen auttaa parantamaan keskittymiskykyä sekä kehittämäan kykyä ajatella selkeästi.
Julkaistu: 29.8.2012

Neurotieteilijä Susan Greenfieldin mukaan lukeminen auttaa esimerkiksi lapsia parantamaan keskittymiskykyään sekä kehittämään heidän kykyään ajatella selkeästi.

– Tarinoilla on alku, keskikohta ja loppu – rakenne, joka rohkaisee aivojamme ajattelemaan jaksoissa, yhdistämään syyn ja seurauksen sekä merkityksen, hän sanoo.

Greenfieldin mielestä tämän taidon oppiminen on tärkeää pienenä lapsena, jolloin aivot ovat muovautuvammat. Tämän takia vanhempien pitäisi lukea lapsilleen mahdollisimman paljon.

Lukeminen voi myös rikastuttaa ihmissuhteita lisäämällä tietoa muista kulttuureista sekä auttamalla ihmisiä olemaan empaattisempia.

Äskettäin tehdyn yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa havaittiin 48 prosentin lasku empaattisuudessa. Pahimmillaan lasku on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana, mikä todennäköisesti johtuu teknologian käytön lisääntymisestä ja lukemisen vähentymisestä, tutkijat arvelevat.

– Tietokonepelissä pelaajan pitää pelastaa prinsessa, mutta hän ei välitä itse prinsessasta vaan ainoastaan voittamisesta. Kirjan prinsessalla sen sijaan on menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Hänellä on yhteyksiä ja motivaatioita, joten lukija voi samaistua häneen ja nähdä maailman hänen silmillään, Greenfield selittää.

Tutkimusten mukaan aivot simuloivat todellisia kokemuksia samaan aikaan, kun ihminen lukee kirjaa. Tätä ei kuitenkaan tapahdu tietokonetta pelatessa tai televisiota katsoessa.

Lisäksi hyvän kirjan lukeminen lievittää stressiä ja auttaa meitä rentoutumaan hektisen päivän jälkeen. Eli nyt on aika sulkea tietokoneet ja televisiot, asettua mukavaan tuoliin ja avata se kirja, jonka lukemista olet lykännyt jo niin kauan!

Lähde: Daily Mail

1 kommentti