Kenen kannattaa mennä ihon kiristysleikkaukseen?

Kenen kannattaa mennä ihon kiristysleikkaukseen?
Ylimääräisen ihon pitää oikeasti haitata elämää, jotta se leikataan kunnallisessa terveydenhuollossa. Mikä on se haitta ja milloin pääsee leikkaukseen?
Julkaistu 4.11.2017

Vaikka iho on joustavaa, se ei välttämättä palaudu suuren laihdutuksen tai mahalaukun pienennyksen jälkeen. Poimuja tulee vatsaan, selkään, rintoihin, olkavarsiin ja sisäreisiin. Joillakin niitä on myös kyljissä ja takamuksessa.

Ylimääräinen kudos leikataan kunnallisella puolella, jos sen määrä haittaa elämää selvästi. Esimerkiksi jos mahanahka roikkuu sukupuolielinten päällä, hygieniasta huolehtiminen vaikeutuu. Poimujen välit voivat myös hautua. Silloin kyse ei ole vain kosmeettisesta haitasta.

Jos kyse on siitä, että ylimääräinen iho lähinnä harmittaa, sen voi leikkauttaa yksityisellä puolella.

Laihdutustuloksen pitää olla pysynyt samana 6–12 kuukautta ennen kuin leikkausta harkitaan. Esimerkiksi lihavuusleikkauksen jälkeinen painonpudotus ei aina ole pysyvää. Usein ihon kiristys tehdään vasta, kun lihavuusleikkauksesta on kulunut pitkä aika ja paino on lähellä normaalia. Tällöin toimenpide on turvallisempi ja loppu tulos parempi.

Ihon kiristysleikkauksessa on riskejä

Leikkauksessa on aina riskejä. Siksi sitä ei tehdä, jos painoindeksi eli BMI on edelleen yli 30. Säännöstä voidaan joskus poiketa, jos ylimääräinen kudos on imunestetäyteistä, sitä on useiden kilojen verran ja se aiheuttaa erittäin suurta hankaluutta.

Nukutus on aina riski. Siksi ennen toimenpidettä pitää olla hyvässä kunnossa. Tupakointi vaikeuttaa haavojen paranemista, siksi esimerkiksi HUS edellyttää puolen vuoden tupakoimattomuutta. Diabetes ja sydänvaivat lisäävät komplikaatioiden mahdollisuutta.

Toimenpiteestä jää arpia. Pitkät haavat paranevat harvoin täysin ongelmitta: niistä voi tihkua nestettä pitkään ja ne voivat aueta.

Joskus kudoksen sisään vuotaa verta. Silloin voidaan tarvita uusi leikkaus. Leikatulle alueelle tulee usein mustelmia, se voi olla tunnoton ja kipeä. Leikattu on toipilaana pitkään.

Arvet voivat vaalentua vuodessa, jos käyttää leikkauksen jälkeen tukevia alusvaatteita, pitää arpiteippiä paikallaan, ei ota aurinkoa vuoteen ja hoitaa muutenkin leikkausjälkeä hyvin.

Jonotusaika leikkaukseen on pääkaupunkiseudulla 6 kuukautta, peruutusaikoja voi saada nopeammin.

Toimenpide parantaa tutkitusti leikattujen elämänlaatua. Harva katuu, vaikka arvet ovat pitkiä.

Lähteet: HUS ja suomalaiset yksityissairaalat. Yksityissairaaloiden hintoihin vaikuttavat muun muassa leikattavan alueen suuruus ja sairaalayöpymisten määrä. Asiantuntija: plastiikkakirurgian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Anna Höckerstedt/HUS

Lue myös:

Kommentoi »