Terve.fi

Käytätkö kortisonia? Sinun kannattaa lukea tämä

Käytätkö kortisonia? Sinun kannattaa lukea tämä
Varsinkin suun kautta otettavat kortisonilääkkeet lisäävät akuutin haimatulehduksen riskiä.
Julkaistu 6.3.2013

Kortisonilääkitykset saattavat ruotsalaistutkijoiden mukaan altistaa akuuteille haimatulehduksille. Riski liittyy suun kautta otettaviin lääkkeisiin, mutta ei esimerkiksi hengitettäviin astmalääkkeisiin.

Ruotsalaisten tulosten perusteella haimatulehduksen riski on suurimmillaan 4–14 päivää kortisonilääkityksen aloittamisesta. Tuolloin kortisoniin liittyy huomattava sairastumisriski, joka kuitenkin pian pienenee ja palaa normaalitasolle.

Tutkijat eivät tiedä mikä kortisonissa on haitallista haimalle, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu pienissä tutkimuksissa aikaisemminkin. Uusia tutkimuksia odotellessa kortisonilääkityksen aloittavien kannattaisi kuitenkin hillitä alkoholin käyttöä ja tupakointia ainakin lääkityksen alkuaikana. Tupakka ja alkoholi ovat tunnettuja haimatulehduksen riskitekijöitä.

Tutkimukseen kerättiin rekisteritietoja kaikista vuosina 2006–2008 ensimmäisen kerran haimatulehdukseen sairastuneista 40–84-vuotiaista ruotsalaisista. Potilaita löytyi runsaat 6 000 ja heitä verrattiin 60 000 terveeseen samanikäiseen.

Haimatulehdukseen sairastuu vuosittain noin 3 000 suomalaista. Alkoholi aiheuttaa näistä 70 % ja sappikivitauti 20 %. Lopuissa tapauksissa aiheuttajaa ei välttämättä tunnisteta. Haimatulehdus aiheuttaa voimakasta ylävatsakipua, pahoinvointia ja oksentelua. Haimatulehdus on vakava tauti, johon voi myös kuolla.

Tulokset julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

2 kommenttia