Terve.fi

Katetrien aiheuttamia virtsatietulehduksia voidaan vähentää

Katetrien aiheuttamia virtsatietulehduksia voidaan vähentää
Virtsatietulehdus on vanhusten yleinen vaiva, jonka katetrointi voi aiheuttaa. Oikeanlainen koulutus vähentää infektioita. [node:summary]
2.6.2017

Hoitokodeissa ja laitoshoidossa oleville vanhuksille joudutaan usein laittamaan virtsakatetreja, mikä asettaa heidät infektioiden vaaraan. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella virtsatieinfektioita voidaan kuitenkin vähentää panostamalla henkilökunnan koulutukseen ja tukemiseen.

JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 400 hoitokodissa tehtyyn kokeeseen, jossa 12 kuukauden aikana henkilökuntaa opastettiin mm. katetrien laittamisessa, poistamisessa ja asianmukaisessa hoitamisessa. Lisäksi henkilökuntaa tuettiin ja kannustettiin hyvien käytäntöjen noudattamisessa.

Seurannan aikana tutkijat havaitsivat katetrien aiheuttamien virtsatieinfektioiden vähentyneen kaikkiaan 54 prosenttia, vaikka katetreja käytettiin yhtä paljon kuin ennen tutkimusta. Katetri laitettiin noin 5 prosentille hoitokotien vanhuksista. Infektioiden lisäksi myös lääkärien tilaamat laboratoriotestit vähenivät.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat tervetullut osoitus siitä, miten tutkimusnäyttöön perustuvat hoitokäytännöt ja niiden soveltamiseen panostava monipuolinen koulutus voivat merkittävästi parantaa potilaiden hoitoa. Virtsarakon katetrointi on merkittävin virtsatieinfektioiden aiheuttaja laitoshoidossa.

Lähteet:

Lue lisää:

Kommentoi »