Sairaudet

Virtsatietulehdus: mikä auttaa tutkitusti?

Älä luule, vaan lue faktatietoa. Mitä sanotaan juuri päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa esimerkiksi siitä, auttaako karpalo ehkäisemään virtsatieinfektion uusimista?

7.12.2015 Terve.fi

Virtsatieinfektion eli virtsatietulehduksen Käypä hoito -suositusta on päivitetty. Muutoksia on tehty lääkehoidon kestoon, diagnostiikkaan, katetriperäisen virtsatieinfektion ehkäisyyn ja estohoitoon. Myös lapsia koskevaan osuuteen on tehty muutoksia.

Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Suosituksia laaditaan lääkäreille, terveydenhuollon ammattihenkilöstölle ja kansalaisille hoitopäätösten pohjaksi.

Virtsatietulehduksen hoitosuosituksessa otetaan kantaa sekä äkillisen että toistuvan virtsatieinfektion hoitoon.

Aina ei tarvita virtsanäytettä

Jos terveellä naisella todetaan alempien virtsateiden äkillinen infektio, voidaan lääkehoito aloittaa ilman virtsatutkimuksia tai muita tutkimuksia, oireiden perusteella.

Potilasta ei välttämättä tarvitse tavata kasvotusten. Strukturoitu puhelinhaastattelu auttaa oireiden kartoittamisessa.

Potilasta pitää ohjata laadukkaan näytteen saamiseksi

Muilla kuin edellä mainituilla potilailla tarvitaan virtsaviljely.

Suosituksessa painotetaan, että virtsanäytteissä laatu on ratkaiseva – etenkin lapsilla. Potilaita pitää ohjata riittävästi, jotta osataan ottaa tarpeeksi laadukas näyte.

Päivystysdiagnostiikka riittää hoitopäätöksen tekemiseen, kun lapsella on oireita, mutta lopullinen diagnoosi pitää varmistaa sellaisen näytteen avulla, joka on otettu ennen antibiootin aloittamista.

Lapsilla jo ensimmäisen infektion jälkeen on aiheellista tehdä virtsateiden kaikukuvaus.

Lapsilla virtsan pääsyä rakosta takaisin virtsanjohtimiin pidetään ikään liittyvänä ilmiönä, joka yleensä katoaa lapsen kasvaessa.

Lue lastenlääkärin kirjoitus: Lasten virtsatieinfektiot on tutkittava ja hoidettava hyvin

Mitä antibiootteja käytetään?

Kystiitissä eli rakkotason tulehduksessa aikuisella naisella ensisijaisina lääkkeinä pidetään pivmesillinaamia, nitrofurantoiinia ja trimetopriimia. Hoitoaika on 3 vuorokautta. Kystiittiin liittyvät virtsaamispakko, tihentynyt virtsaamistarve ja kirvely virtsatessa.

Kun käytetään pyelonefriitissä eli munuaistason tulehduksessa aikuisilla naisilla fluorokinoloni-lääkettä, riittää 7 vuorokauden annos. Beetalaktaameilla suositellaan yhä 10–14 vuorokauden hoitoa. Pyelonefriittiin liittyvät kuume sekä selkä- tai kylkikipu.

Miehillä ensisijainen hoito kuumeettomassa rakkotason infektiossa on trimetopriimi tai fluorokinoloni vähintään 7 vuorokauden ajan.

Lasten lääkitykseen annetaan suosituksessa erilliset ohjeet.

Karpalo voi ehkäistä

Suosituksessa todetaan, että karpalomehu tai karpalo-puolukkamehu saattavat vähentää virtsatieinfektion uusiutumista miltei yhtä hyvin kuin trimetopriimi-antibiootti.

Katetriperäinen infektio: ei liian pitkää tai lyhyttä hoitoa

Myös bakteerien resistenssitiedot on päivitetty ajan tasalle. Etenkin iäkkäitä miehiä koskeva fluorokinoloniresistenssi on kasvanut merkittävästi.

Katetriperäisessä infektiossa suositellaan mahdollisimman kapeakirjoista antibioottia. On syytä käyttää lääkitystä juuri oikea aika (vaihtelee 7–14 vuorokauden välillä infektion tason mukaan), jotta vältettäisiin resistenttejä kantojen muodostumista.

Kun asetetaan paikoilleen pitkäaikaista katetria, on syytä käyttää steriiliä tekniikkaa, todetaan suosituksessa. Paikallisia antiseptisia aineita tai mikrobilääkegeelejä ei kuitenkaan suositella.

Antiseptisilla aineilla kyllästettyjen katetrien rutiininomaista käyttöä ei suositella, koska tällaiset katetrit eivät näytä merkittävästi ehkäisevän kliinisiä infektioita.

Yleinen vaiva

Virtsatieinfektiot ovat heti hengitystieinfektioiden jälkeen yleisimpiä infektioita, joiden takia otetaan yhteyttä lääkäriin.

Suomessa hoidetaan joka vuosi avohoidossa noin 250 000 virtsatieinfektiota ja sairaalassa noin 20 000.

Lähteet:

Virtsatieinfektiot Käypä hoito –suositus 4.12.2015

Käypä hoito -sivusto

Lue myös:

Aikuisten virtsatietulehdus: oireet, diagnoosi ja hoito

Lasten virtsatietulehdus: oireet, diagnoosi ja hoito

 

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi