Terve.fi

Kasvukipujen hoito

Kasvukipujen hoito
Kasvukivut hoidetaan usein itsehoitona, sillä kasvukipujen hoitoon ei ole lääketieteellistä hoitoa.
Julkaistu: 2.10.2018

Kasvukipujen määrityksessä on tärkeintä lapsen ja vanhempien haastattelu, nivelten ja pehmytkudosten tutkiminen sekä muiden samanlaisia oireita aiheuttavien sairauksien, kuten niveltulehduksen poissulku.

Kasvukipujen oireet ovat tyypilliset, ja lääkärinvastaanotolla pyritäänkin selvittämään juuri seuraaviin seikkoihin liittyvät asiat:

  • kipujen kesto
  • kipualueet / -paikat
  • kipujen alkamisajankohta
  • onko yleisoireita, kuten kuumetta
  • aiheuttavatko kivut ontumista
  • onko aamujäykkyyttä

Kasvukivuille epätyypilliset, mahdolliset muut oireet, kuten oireilu muulloin kuin iltaisin ja öisin, ontuminen sekä jatkuvat toispuoleiset kivut tulevat helposti esille haastattelun aikana ja herättävät epäilyn muusta sairaudesta. Esimerkiksi aamujäykkyys ja -kivut ovat tyypillistä oireilua reumaattisissa tulehdustaudeissa.

Nivelten tutkimisessa kiinnitetään huomiota nivelten ulkonäköön (eli onko turvotuksia) sekä siihen punoittaako tai kuumottaako jokin nivel tai aristaako potilas niveltä / niveliä tunnusteltaessa. Myös etenkin alaraajojen luut ja lihakset on hyvä tunnustella mahdollisten kipupaikkojen selvittämiseksi.

Mikäli oireet ovat epätyypilliset kasvukivuille, selvitetään verikokein elimistön tulehdustilasta kertovat arvot. Myös alaraajojen röntgenkuvaus voidaan tehdä tarpeen mukaan epäiltäessä esimerkiksi luuston rakenteellisia poikkeavuuksia.

Kasvukivut ovat, kuten jo mainittiin, luonnollinen lapsen kehitykseen liittyvä vaiva, jonka aiheuttajaa ei tunneta tarkkaan. Näin ollen kasvukipujen hoitoon ei ole olemassa mitään niiden syyhyn kohdistuvaa lääketieteellistä hoitoa.

Kasvukipujen hoito on yleensä niin sanottua itsehoitoa: hierontaa, venyttelyä ja lämpimiä kylpyjä käytetään yleisesti paljon ja niillä saadaan tarvittava apu, kasvukivuthan ovat ohimenevä vaiva.

Vaikeissa tapauksissa voidaan käyttää kipulääkitystä. Parasetamoli on suositeltavin valmiste sen vähäisten mahalaukkua ärsyttävien vaikutustensa vuoksi.

Lääkäriin tulee ottaa yhteyttä, mikäli lapsi on alle 3-vuotias, jalka turpoaa, alkaa punoittamaan, lapselle nousee kuumetta tai oireissa on muuten epätyypillisiä piirteitä.

Lähde:

Pekka Lahdenne, Kasvukivut, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2016.

Kommentoi »