Hyvinvointi

Karkota alakulo kirkasvalolampulla

Jos pimeys masentaa, kirkasvalolamppu lievittää tutkitusti kaamosoireita. Jo vartti valon äärellä voi riittää.

Teksti Tiina Tuppurainen
Kuvat Fotolia
26.5.2017

Kaamosoireista kärsii noin 40 prosenttia aikuisista. Varsinaista kaamos­masennusta on noin prosentilla. Kirkasvalolamppu virkistää ja lievittää kaamosoireita välittömästi.

Pimeinä vuodenaikoina kehon melatoniinin eli unihormonin määrä­ lisääntyy ja kehon sisäinen kello jätättää. Kirkasvalo kulkeutuu näköhermoa pitkin aivojen talamusalueelle, joka säätelee vireystilaa. Säännöllisessä käytössä valo vähentää melatoniinin tuotantoa ja aikaistaa sisäistä kelloa.

Lue lisää: Helpota kaamosoireita!

Kirkasvalon saantisuositus on 15–60 minuuttia aamuisin kello­ 6–10 välillä. Pidempi altistus ei ole vaarallista, mutta se ei lisää valon tehoa.

Sopiva voimakkuus on 2500–3000 luksia. Lampun tulee olla CE-merkitty ja sertifioitu. Vertaile eri lamppuja ja tarkista, ettei valo häikäise. Isot valaisimet häikäisevät vähemmän. Suositusetäisyys vaihtelee: jos se on hyvin lyhyt, käyttö voi olla epämukavaa.

Muista valaisimista kirkasvalolampun erottaa kirkkaus, sertifiointi ja muotoilu. Esimerkiksi rakennustyömaan valo voi vas­tata kirkkaudeltaan kirkasvalolamppua, mutta se häikäisee ja kuumenee. Hyvin muotoiltu kirkasvalolamppu on turvallinen ja kirkkaudeltaan miellyttävä.

Vinkki! Lieviä kaamosoireita voi ehkäistä myös harrastamalla kuntoliikuntaa kolmesti viikossa 45 minuuttia kerrallaan.

Juttua varten on haastateltu tutkimusprofessori Timo Partosta.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi