Terve.fi

Kahvi turvallista myös sydänkohtauksen jälkeen

Kahvi turvallista myös sydänkohtauksen jälkeen
Kahvin juominen on täysin turvallista sydänkohtauksen jälkeenkin, ja siitä voi olla jopa pieni hyöty toipumisessa.
Julkaistu 25.8.2017

Kahvin juominen on täysin turvallista sydänkohtauksen jälkeenkin, ja tuoreen tutkimuksen mukaan siitä saattaa olla jopa hieman hyötyä. Kahvinjuonti voi tulosten perusteella hieman lykätä sydänoireista johtuvia kuolemia.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition lehdessä, ja siihen osallistui 4 400 hollantilaista 60–80-vuotiasta, jotka olivat sairastuneet sydänkohtaukseen kymmenen vuoden sisällä tutkimuksen alkamisesta. Osallistujia seurattiin seitsemän vuoden ajan, ja tuona aikana heistä 950 menehtyi sydän ja verisuonitauteihin.

Kahvia 2–4 kupillista tai enemmän päivittäin juovien riski menehtyä sydän- ja verisuonitautiin oli noin kolmanneksen pienempi kuin alle kaksi kupillista nauttivien, tulokset osoittivat. Yhteys havaittiin tavallista kahvia, kofeiinitonta kahvia ja erilaisia kahvijuomia nauttivilla.

Hollantilaisten tuloksiin kannattaa suhtautua varoen, sillä tutkimus ei ollut kovin suuri ja kahvin lisäksi myös moni muu seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin. Näistä epävarmuustekijöistä huolimatta tulokset riittävät kuitenkin osoittamaan sen, että kahvista ei ole ainakaan haittaa sydänkohtauspotilaille. Samansuuntainen tulos saatiin hiljattain tutkimuksessa, jossa selvitettiin kahvin ja kofeiinin vaikutuksia sydämen vajaatoimintaa poteviin

Kommentoi »