Terve.fi

Sydänkohtaus voi olla kivuton

Sydänkohtaus voi olla kivuton
Laajan yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan joka kolmannessa sydänkohtauksessa ei esiinny lainkaan rintakipuja. Kivuttoman kohtauksen iskiessä ihmiset eivät osaa välttämättä hakea apua, ja kuolevat kaksi kertaa todennäköisemmin kuin tavanomaisessa, kivuliaassa kohtauksessa. Tutkimus on julkaistu Journal of the American Medical Association -lehdessä ja perustuu yli 430 000 potilaan aineistoihin.
Julkaistu 28.6.2006

.

Tutkijat luonnehtivat tuloksia melko yllättäviksi ja varoittavat, että rintakipu ei välttämättä ole sydänkohtauksen pääasiallinen oire. Alan asiantuntijoiden mukaan muita sydänkohtausten oireita ovat kipu tai epämukava tunne selässä, leuassa, niskassa, olkapäässä, kädessä tai vatsassa. Myös hikoilu, rytmihäiriöt, hengästyneisyys, yleinen heikkous tai äkilliset ruoansulatushäiriöt saattavat kuulua sydänkohtauksen oireisiin.

Aiemmin sydämen vajaatoiminnasta tai halvauksesta kärsineet ihmiset tunsivat rintakipuja muita harvemmin sydänkohtauksissaan. Sama pätee myös vanhempiin potilaisiin sekä naisiin. Diabeetikoilla rintakivun tuntemuksen puute saattaa liittyä sairauteen. Tutkijat eivät kuitenkaan pystyneet selittämään miksi toisilla on rintakipuja ja toisilla ei.

Tutkimuksen mukaan ilman rintakipuja sydänkohtaukseen sairastunut ryhmä saapui sairaalahoitoon muita potilaita noin kaksi tuntia hitaammin. Näiden potilaiden oikea diagnoosi sairaalassa oli myös vaikeampaa. Tutkimuksen mukaan sydäninfarktiin ilman rintakipuja sairastuneista 23 prosenttia kuoli sairaalassa, kun rintakivuista kärsivistä kuoli vajaa kymmenesosa.

Kommentoi »