Terve.fi

Jäykkäkouristus: oireet, hoito, rokote

Jäykkäkouristus: oireet, hoito, rokote
Jäykkäkouristus on vaarallinen tauti, joka on saatu hävitettyä Suomesta lähes kokonaan. Miten usein jäykkäkouristusrokote on otettava? Lue lisää.
Julkaistu 11.5.2017

Jäykkäkouristus eli tetanus on maaperästä saatava tauti, joka aiheuttaa halvauksen ja johtaa usein kuolemaan. Tauti on erittäin harvinainen Suomessa, sillä jäykkäkouristustapauksia todetaan Suomessa vuosittain korkeintaan yksi.

Tartunta 

Jäykkäkouristuksen voi saada, jos haavaan pääsee maaperän likaa. Jäykkäkouristuksen aiheuttaa maaperässä olevan Clostridium tetani -bakteerin itiöt. Taudin voi saada myös eläimen puremasta. Viimeisimmät Suomessa todetut jäykkäkouristustartunnat on saatu polkupyöräilyssä saadusta haavasta, ruusunpiikistä ja koiran puremasta.

Jäykkäkouristusta vastaan on rokote. Tauti ei tartu henkilöstä toiseen.

Jäykkäkouristus ja oireet

Jäykkäkouristuksen oireet alkavat viimeistään kolmen viikon sisällä siitä, kun bakteeri on päässyt lisääntymään haavassa. Keskimäärin oireiden ilmenemisessä kestää noin viikko.

Kolmessa neljästä tapauksesta ensimmäinen oire on leukojen jäykistyminen eli leukalukko. Leukalukon seurauksena sairastuneen kasvot vääntyvät ivallisen irvistyksen näköiseen asentoon.

Sairastunut on myös levoton, kuumeinen ja valittaa päänsärkyä. Kouristukset alkavat ensin pään ja kaulan alueelta leviten muualle vartaloon.

Hoito

Jäykkäkouristuksen hoitokeinona ihmisverestä saatava jäykkäkouristusmyrkyn vasta-aine. Tätä antitoksiinia annetaan lihakseen. Sen lisäksi potilaan peruselintoiminnoista huolehditaan ja hengitystä avustetaan tarvittaessa.

Hoidosta huolimatta useampi kuin joka kymmenes jäykkäkouristukseen sairastuva kuolee. Yleisimmät syyt ovat hengitysvaikeuden ja sydämen toiminnan häiriöt.

Jäykkäkouristuksesta toipuminen voi viedä kuukausia.

Jäykkäkouristusrokote

Jäykkäkouristusrokotus kuuluu suomalaiseen rokotusohjelmaan. Hyvä rokotekattavuus onkin todennäköisin syy sille, että tauti on hävinnyt Suomesta lähes kokonaan.

Vuoden 1956 jälkeen syntyneistä lähes kaikki ovat saaneet perusrokotesarjan lapsuudessaan. Koululaiset saavat tehosteen 11–15-vuotiaana.

Ylläpitääkseen rokotesuojan aikuisen tulisi uusia jäykkäkouristusrokote 10 vuoden välein. Etenkin ulkomaille lähtiessä kannattaa huolehtia, että jäykkäkouristusrokotus on voimassa. Rokotteet ovat maksuttomia.

Varusmiespalveluksen alkaessa järjestetään rokotustilaisuus, jossa alokkaiden mahdollisesti puutteelliset rokotukset täydennetään.

Lähteet:

Lue myös:

Kommentoi »