Terveys

Pitäisikö rokotteiden olla pakollisia? IL: Vauva kuoli hinkuyskään

Jenkkien luksuskoulussa reippaasti yli puolet tenavista on jo jätetty ilman rokotesuojaa. Disneyland hätkähti jo tuhkarokosta. Onko rokottamatta jättäminen rikkaiden ja etuoikeutettujen hupia, joka voi uhata kansanterveyttä?

5.2.2015 Terve.fi

Jenkkien luksuskoulussa reippaasti yli puolet tenavista on jo jätetty ilman rokotesuojaa. Disneyland hätkähti jo tuhkarokosta. Onko rokottamatta jättäminen rikkaiden ja etuoikeutettujen hupia, joka voi uhata kansanterveyttä?

Vuoden 2014 lopussa Suomessa kuoli pieni vauva hinkuyskään, kertoo Iltalehti, jonka lähteenä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Ei ole yleistä, että Suomessa kuollaan tauteihin, joihin on olemassa rokote. Silloin tällöin tapauksia kuitenkin on. Jonkin verran esiintyy myös tauteja, joihin olisi rokote, mutta joka on jostain syystä jätetty ottamatta. Näin on esimerkiksi tuhkarokon kohdalla.

Rikkaiden ja etuoikeutettujen valinta

Nykyaikana on mahdollista olla niin etuoikeutettu ja elää niin pumpulinpehmoisessa turvallisuusmaailmassa, että tulee vahingossa tehneeksi kaikkea muuta kuin etuoikeutetun päätöksen, kirjoittaa Frank Bruni New York Timesissa. Hän tarkoittaa hyvää tarkoittavia vanhempia, jotka jättävät lapsensa rokottamatta.

Rokotuksen ottamista ei enää pidetä kansalaisvelvollisuutena tai itsestäänselvyytenä, jota ei kyseenalaisteta, vaan siitä on tullut valinta, jota voi verrata siihen, millaisen kahvin ottaa kahvilassa – vai juoko sittenkin teetä?

Luksuskoulussa jopa yli puolet rokottamatta

Siinä missä rokottamatta jääneitä lapsia oli aiemmin köyhillä alueilla, on rokottamattomuus nyt rikkaiden hupia, kärjistää Bruni. Tietyissä Beverly Hillsin ja Santa Monican luksuskouluissa ilman suojapiikkiä jätettyjä lapsia on jutun mukaan jopa 57 ja 68 prosenttia. Taustalla on kuulemma edelleen muun muassa väärä luulo siitä, että MPR-rokotteella olisi yhteys autismiin.

Vanhemmilla on vääristynyt käsitys siitä, kannattaako oma jälkikasvu suojata, ajattelee Bruni. Jos kerran tauti on hävinnyt maastamme, miksi rokottaa sitä vastaan? Ajattelutapa on tietysti väärä, vaikkakin jossain mielessä maalaisjärkeenkäypä.

Se mikä meitä suojelee, on rokotteiden tuoma laumaimmuniteetti. Sitä ei synny, jos yhä useampi ei halua lapsilleen rokotetta.

Ensin tulee tuhkarokko

Yhdysvalloista tulee tuore esimerkki siitä, miten tuhkarokko leviää tehokkaasti, sillä rokotteita on jätetty ottamatta. Moni lienee kuullut niin sanotusta Disneyland-tapauksesta, jossa tuhkarokko levisi huvipuistossa niin, että osa turisteista jätti kohteen väliin taudin pelossa. Kymmenen vuotta sitten tuhkarokkotapauksia oli Yhdysvalloissa NY Timesin mukaan 37 – viime vuonna 644. Ja vaikkei taudin uuteen tulemiseen ole vielä kuollut yksikään sikäläinen, pidetään vain ajan kysymyksenä, milloin joku menettää henkensä.

Vielä nykyään Suomessa rokottamaton lapsi on melko hyvin suojassa tuhkarokolta, sillä lähes koko väestö on rokotettu, arvioidaan Potilaan lääkärilehdessä. Mutta tämän laumaimmuniteetin voi särkeä rokottamaton lapsi, joka on tuonut tuhkarokon tuliaisina esimerkiksi ulkomaanmatkalta.

Yhdysvalloissa on jo kahdessa osavaltiossa päädytty rajoittamaan yksilöiden oikeutta olla rokottamatta lapsiaan. Pitääkö tähän suuntaan mennä muuallakin?

Uhkaavatko rokotekriitikot kansanterveyttä? Pitäisikö tiettyjen rokotteiden ottamiseen velvoittaa? Rullaa alas ja ota kantaa.

Lähteet:

Iltalehti

New York Times

Potilaan lääkärilehti

Lue myös:

Influenssa: Katso kannattaako sinun ottaa rokote

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi