Terve.fi

Intiasta löytyi taas uusi poliokanta

Intia suunnittelee rokottavansa kiireellisesti noin 300 000 lasta poliota vastaan sen jälkeen, kun jätevedestä löytyi polioviruskanta. Intia on ollut virallisesti polioton maa maaliskuusta 2014 lähtien, jolloin WHO vahvisti, ettei Intiassa ole poliota.

Intia suunnittelee rokottavansa kiireellisesti noin 300 000 lasta poliota vastaan sen jälkeen, kun jätevedestä löytyi polioviruskanta. Intia on ollut virallisesti polioton maa maaliskuusta 2014 lähtien, jolloin WHO vahvisti, ettei Intiassa ole poliota.

Intia taisteli tautia vastaan lähes kaksi vuosikymmentä ja käytti miljoonia dollareita saadakseen polion kitkettyä maasta. Taudin voittamista pidetään yhtenä maan suurimmista terveydenhuollon saavutuksista lähiaikoina.

Intian terveysministeriön mukaan poliokanta löytyi likavesinäytteestä, joka otettiin läheltä Secunderabadin juna-asemaa Hyderbadissa, Intian eteläosassa. Yhdeltäkään alueen lapsista ei löytynyt tartuntaa. Tiedotteessa kerrottiin myös, että tutkimuksen mukaan 94 prosenttia alueen lapsista on saanut vähintään kolme poliorokotetta, joten tartunta on hyvin epätodennäköinen.

Ennaltaehkäisevänä tekona Hyderbadissa aiotaan kuitenkin rokottaa 300 000 lasta alueilta, joilla on vaara saada poliotartunta. Kampanjassa rokotettavat lapset ovat iältään kuudesta viikosta kolmeen vuotta. Alueelle pystytetään rokotuspisteitä ja vanhempia kannustetaan viemään lapsensa rokotettavaksi.

Polio on saatu kitkettyä maailmasta Afganistania ja Pakistania lukuun ottamatta. Poliovirus vahingoittaa hermostoa ja voi aiheuttaa peruuttamatonta halvaantumista jo tuntien sisällä tartunnasta, kaikkein alttiimpia vahingoille ovat alle viisivuotiaat lapset. Virus leviää tehokkaasti alueilla, joissa puhtaanapito on puutteellista.

Intiaa pidettiin kaikkein vaikeimpana paikkana kitkeä polio, kun työhön ryhdyttiin toden teolla vuonna 1995. Silloin maassa noin 50 000 lasta sairastui polioon vuosittain. Valtavan kampanjan seurauksena polio saatiin lopulta kitkettyä miljoonien terveydenhoitoalan työntekijöiden osallistuttua rokotustyöhön. Nykyään Intiassa rokotetaan 170 miljoonaa lasta poliota vastaan joka vuosi.

Intian terveysministeriön mukaan tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun poliota löytyy jätevesinäytteistä. Vuoden 2105 alusta tämän vuoden maaliskuuhun mennessä 14 jätevesinäytteestä on löytynyt poliota. Löydöt ovat johtaneet vastaaviin rokotuskampanjoihin eikä yksikään lapsi ole sairastunut polioon näillä alueilla.

Ministeriö ylläpitää tarkkaa valvontasysteemiä polion havaitsemiseksi ja pyrkii aktiivisesti estämään tautia pääsemästä leviämään uudelleen.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi. Tutustu myös muihin terveydenhuollon ammattilaisten palveluihimme.

Lue lisää:

Julkaistu: 22.6.2016
Kommentoi »