Terve.fi

Näiden kuolettavien tautien uskoit jo hävinneen maailmasta

Näiden kuolettavien tautien uskoit jo hävinneen maailmasta
Moni ei tiedä, että nämä viisi pelottavaa tautia tarttuvat vieläkin ihmisiin tietyissä osissa maailmaa.
Julkaistu: 8.12.2015

Vaikka lääketiede ja terveydenhuolto ovat kehittyneet nykyaikana valtavasti, maailmassa on edelleen lukuisia sellaisia tauteja, joiden monet uskovat kadonneen jo aikaa sitten. Ainoastaan isorokko on onnistuttu hävittämään maailmasta kokonaan.

CNN kokosi listan näistä kymmenestä taudista, joihin edelleen sairastuu ihmisiä, vaikka niitä on yritetty hävittää jo kauan.

1. Rutto

Mustaksi surmaksi kutsuttu rutto tappo 1300-luvulla arviolta 60 prosenttia Euroopan väestöstä. Rutto leviää jyrsijöiden turkissa elävien kirppujen välityksellä, mutta rokotteiden, antibioottien ja parantuneiden elinolosuhteiden myötä taudin leviämistä on onnistuttu hillitsemään.

Rutto on harvinainen kehittyneissä maissa – esimerkiksi Yhdysvalloissa havaitaan vuosittain 2–10 tapausta. Tauti sinnittelee kuitenkin muualla maailmassa. Maailman terveysjärjestö WHO raportoi 1000–3000 tapausta vuosittain muun muassa Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa. Erityisesti ruttoa tavataan Madagaskarissa, Perussa ja Intiassa.

2. Vihurirokko

Vihurirokko on virus, joka siirtyy kohdussa sikiölle rokottamattomalta äidiltä. Se voi aiheuttaa monenlaisia syntymävikoja sekä kohtukuolemia.

Ensimmäiset vihurirokkorokotteet on annettu 1970-luvulla, ja monissa maissa tauti on saatu lähes eliminoitua. Huhtikuussa 2015 Amerikasta tuli ensimmäinen maanosa, jossa vihurirokko on hävitetty kokonaan 15-vuotisen rokotuskampanjan jälkeen.

Virus riehuu kuitenkin edelleen maissa, joissa rokotuksia ei riitä kaikille, kuten Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa.

3. Lepra

Lepra on tarttuva sairaus, jonka voi saada, jos viettää pitkiä aikoja tartunnan jo saaneiden kanssa. Tauti vahingoittaa hermo- ja ihosoluja, mikä aiheuttaa märkiviä haavoja ja pysyviä vammoja kehoon.

Lepraan löydettiin ensimmäinen toimiva lääke vuonna 1945, mutta tauti tuli sille pian vastustuskykyiseksi. Toimiva monilääkkeinen hoito onnistuttiin kehittämään 1970-luvulla.

Maailmanlaajuisten lepratapausten määrä on laskenut merkittävästi viimeisten 30 vuoden aikana: Vuonna 1985 tapauksia oli 5,2 miljoonaa, kun vuonna 2013 niitä havaittiin 216 000. Tauti on edelleen ongelma joissakin osissa Intiaa sekä Brasiliassa ja Indonesiassa, missä 80 prosenttia tartunnoista tapahtuu.

4. Kurkkumätä

Tauti vaikuttaa nenässä ja kurkussa, ja se tarttuu yskimällä tai aivastelemalla. Tartunnan saaneista potilaista 5–10 prosenttia menehtyy siihen.

Kurkkumätään kuoli aikoinaan paljon lapsia, mutta rokotusten myötä kuolleisuus väheni merkittävästi. Kehitysmaissa tauti jyllää edelleen, ja vuonna 2011 tapauksia raportoitiin 5 000. Tautia tavataan erityisesti Afrikassa ja Aasiassa, missä rokotusten saanti on heikkoa.

5. Polio

Polio on tartuttanut ihmisiä maailmassa tuhansien vuosien ajan. Virus leviää ulosteen tai aivastuksen kautta, kulkeutuu aivoihin ja selkäytimeen ja voi aiheuttaa joissakin tapauksissa halvaantumista.

Tehokkaita rokotteita onnistuttiin kehittämään 1950–60-luvuilla. Poliota vastaan alettiin kampanjoida vuonna 1988, jolloin tartunnan sai noin 1000 lasta päivittäin maailmanlaajuisesti. Tämän jälkeen yli 2,5 miljardia lasta on saanut poliorokotteen, ja tautitapaukset ovat vähentyneet maailmasta 99 prosentilla.

Vuonna 2015 poliotapauksia on raportoitu vain 51 tapausta, kaikki Afganistanissa ja Pakistanissa.

Lähde: CNN

Kommentoi »