Terve.fi

Vihurirokkoa nujerretaan – myös vaikea oireyhtymä vähentynyt

Vihurirokkoa nujerretaan – myös vaikea oireyhtymä vähentynyt
Julkaistu: 17.7.2012

WHO on maailman terveysjärjestö, joka toimii YK:n eli Yhdistyneiden kansakuntien sisällä. WHO muun muassa asettaa erilaisia normeja ja standardeja terveyskentällä.

Rokottamattomien maiden ongelma

Sikiölle voi käydä huonosti, jos äiti saa vihurirokkoviruksen raskaana ollessaan. Sikiö voi kuolla. Jos lapsi syntyy elossa, hän saattaa joutua kärsimään elinikäisistä vaurioista, kuten silmä-, korva- ja sydänvaurion yhdistelmästä. Hän voi kärsiä myös lapsena tai nuorena puhkeavasta diabeteksesta tai kilpirauhastulehduksesta.

Suurin riski saada vihurirokko-oireyhtymä on esimerkiksi niissä Afrikan maissa, joissa hedelmällisessä iässä olevia naisia ei ole rokotettu vihurirokkoa vastaan.

WHO:n tietojen mukaan ennen rokotetta peräti neljällä lapsella jokaisesta tuhannesta vastasyntyneestä maailmassa oli tämä oireyhtymä.

Laajat vihurirokkorokotukset ovat viimeisen vuosikymmenen aikana kitkeneet vihurirokon ja vihurirokko-oireyhtymän monista maista, myös joistakin kehitysmaista. Esimerkiksi Pohjois- ja Etelä-Amerikassa ei ole havaittu WHO:n mukaan yhtään luonnollisesti levinnyttä vihurirokkotapausta sitten vuoden 2009.

Kaksi eri asiaa

Vihurirokko ja vihurirokko-oireyhtymä ovat siis kaksi eri asiaa, joskin tekemisissä toistensa kanssa.

Vihurirokkoa tautina ei pidetä kovin vakavana. Useimmiten se on lievä virusinfektio, jota esiintyy yleisimmin lapsilla ja nuorilla aikuisilla.

Suomesta varsinainen vihurirokko on saatu hävitettyä käytännössä kokonaan. Rokotukset aloitettiin jo vuonna 1982, ja tätä ennen tauti yleensä sairastettiin lapsena.

Vihurirokkoon ei tunneta suoranaista parannuskeinoa, mutta tautia voi estää rokottamalla.

Suomessa vihurirokkorokote kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan. Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen mukaan jokaisella aikuisella pitäisi olla suoja myös vihurirokkoa vastaan joko MPR-rokoteannoksen tai sairastetun taudin ansiosta. Jos rokotussuoja todetaan puutteelliseksi, sen voi täydentää.

Vihurirokko-oireyhtymä

Äidin vihurirokko raskauden aikana on sikiölle vaarallista: sikiö voi kuolla tai saada synnynnäisen vihurirokko-oireyhtymän. Tämä oireyhtymä tunnetaan myös CRS-nimisenä (congenital rubella syndrome).

WHO:n arvion mukaan vuodessa syntyy 110 000 lasta, joilla on synnynnäinen vihurirokko-oireyhtymä. WHO:n tietojen mukaan oireyhtymä voi aiheuttaa lapselle jopa autismia.

Kommentoi »