Terve.fi

Polio uhkaa Ukrainaa


Kahden ukrainalaislapsen halvaantuminen poliotartunnan seurauksena on saanut Maailman terveysjärjestö WHO:n varoittamaan mahdollisesta polioepidemiasta Ukrainassa. Lue lisää.

Kahden ukrainalaislapsen halvaantuminen poliotartunnan seurauksena on saanut Maailman terveysjärjestö WHO:n varoittamaan mahdollisesta polioepidemiasta Ukrainassa.

Vaikka tapauksia on varmistettu vain kaksi, poliorokotusten kattavuus on Ukrainassa hyvin heikko, ja uusia tapauksia tulee todennäköisesti lisää. Vuonna 2014 vain 50 prosenttia ukrainalaislapsista oli saanut täyden rokotussuojan poliota vastaan ja tänä vuonna rokotettujen määrä on tippunut entisestään.

Halvaantuneet lapset olivat 4 vuoden ja toinen 10 kuukauden ikäisiä ja kotoisin Ukrainan lounaisosista, läheltä Unkarin, Romanian, Puolan ja Slovakian rajoja.

WHO pitää silti epätodennäköisenä, että polio leviäisi näihin maihin. WHO on jo aloittanut keskustelut Ukrainan hallituksen kanssa riittävien vastatoimien aloittamisesta. Tähän tarvitaan vähintään kolme laajamittaista rokotuskampanjaa, jotka tavoittavat kaksi miljoonaa alle viisivuotiasta lasta. Lisäksi kaikkien alueelle matkustavien pitäisi tarkastaa, että he ovat saaneet riittävät rokotukset poliota vastaan.

Lähteet: WHO, Disease outbreak news 1.9.2015 ja BMJ 2015

Lue lisää:

Kaikki nämä taudit on hävitetty Suomesta rokotteilla

Yleistietoa rokotteista

Julkaistu: 15.9.2015