Sairaudet

Ihottuma: Ekseemaa sairastavan lapsen voi kylvettää päivittäin

Päivittäiset kylvyt sopivat myös ekseemalapselle, kunhan vanhemmat huolehtivat ihon rasvauksesta.

7.7.2016 Terve.fi

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan ekseemasta (ihottumasta) kärsivän lapsen voi huoletta kylvettää päivittäin, kunhan muistaa kylvyn jälkeen levittää lapsen iholle runsaasti kosteusvoidetta, kertoo BBC.

Jotkut asiantuntijat ovat sitä mieltä, että päivittäistä peseytymistä pitäisi välttää, koska se voi kuivattaa ihoa. Maine Medical Centerin tutkijat halusivat laittaan pisteen väittelylle ja selvittää, onko päivittäisistä kylvyistä ekseemalapselle haittaa.

Kylpy poistaa ihoa ärsyttäviä aineita

Annals of Allergy, Asthma and Immunology -lehdessä julkaistujen tulosten mukaan lapsen päivittäisestä kylvettämisestä ei ole haittaa, jos välttää liiallista saippuan käyttöä ja levittää runsaasti erityisesti ekseemaiholle tarkoitettua kosteusvoidetta heti kylvyn jälkeen. Kosteusvoide auttaa ehkäisemään tulehduksia sekä kuivaa, halkeilevaa ihoa, kun taas päivittäinen kylpy auttaa pesemään iholta pois likaa, ihoa ärsyttäviä aineita ja allergeeneja.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että vanhempien kannattaa luottaa myös omaan arviointikykyynsä. Jos päivittäisestä kylvettämisestä vaikuttaa olevan lapselle enemmän haittaa kuin hyötyä, sen voi tehdä harvemminkin, he neuvovat. Ja jos lapsen ekseema äityy pahemmaksi, on syytä mennä lääkäriin.

Allergy UK -järjestön asiantuntijan Amena Warnerin mielestä yhdysvaltalaistutkijoiden neuvo on järkevä, mutta hänen mukaansa päivittäiset kylvyt eivät saisi kestää yli 10 minuuttia.

Lähde: BBC

Lue lisää:

Lasten ihottuma – milloin lääkäriin hoitoon?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi