A-klinikan johtava ylilääkäri on todennut Ylelle, että keskustelu huumeista näyttää jääneen Suomessa ääripäiden keskusteluksi. Sekä johtava ylilääkäri että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö ovat samaa mieltä siitä, että huumausaineriippuvaisten rankaiseminen ei toimi, vaan rankaisemisen sijaan tulisi panostaa hoitoon.
– Nimenomaan huumausaineongelmaisten, vaikkapa piikkikäyttäjien, rankaisemisessa ei ole oikein mitään mieltä. Pikemmin se vaikeuttaa hoitoon pääsemistä ja hoidon saamista kuin helpottaa sitä, kehittämispäällikkö Tuukka Tammi totesi Yle Radio Suomen Ajantasan haastattelussa.
Tammen mukaan asenteet ovat hiljalleen muuttumassa: länsimaailmassa suhtautuminen rangaistavuuteen alkaa lieventyä tai poistua. A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki yhtyy Tammen ajatuksiin.
– Pitäisi siirtyä siihen, että ongelmakäyttäjät ja riippuvaiset olisivat ennemminkin hoidon piiriin ohjattavissa kuin saamassa syytteitä tai sakkoja käyttörikoksista, Simojoki lisää Ylelle ja huomauttaa, että Suomessa hoitopuolella riittää kirittävää, sillä hoitoresurssit ovat liian pienet.
Simojoen mukaan Suomessa hoidon kattavuus korvaushoidossa on noin 20–30 prosenttia opioidien ongelmakäyttäjien tai apua tarvitsevien määrässä. Muissa Pohjoismaissa mennään jo huomattavasti yli 70 prosentin.
Keskustelu ääripäiden väittelyä?
Ylen Ajantasasassa käsiteltiin sitä, kuinka Kansainvälisen huumepolitiikan komission GCDP:n mukaan kansainvälinen huumeiden vastainen sota on epäonnistunut. Komissio ajattelee, että rangaistavuuden sijaan tulisi pohtia huumeiden dekriminalisointia ja keskittyä huumeidenkäyttäjien auttamiseen.
Simojoki ja Tammi ovat yhtä mieltä siitä, että huumepoliittinen keskustelu näyttäisi olevan Suomessa vähäistä. Johtavan ylilääkärin mukaan jyrkät mielipiteet jyräävät keskustelun.
– Keskustelu asettuu helposti ääripäiden keskusteluksi: Joko pitää laillistaa kaikki tai kieltää kaikki ja pistää jokainen vankilaan. Tasapainoinen keskustelu, mikä olisi yksilön ja yhteiskunnan kannalta paras vaihtoehto, on jäänyt aika vähälle, Simojoki sanoo Ylelle.
Simojoki kertoo myös, että Suomessa suurimmat ongelmat tulevat edelleen alkoholista, mutta alle 20-vuotialla kannabis tuottaa isoja hoidollisia ongelmia. Lisäksi opioidit ja stimulantit ovat toinen iso ryhmä, jossa metamfetamiini ja amfetamiini paikallisesti vaihdellen aiheuttavat eniten ongelmia.
Lähteet:
Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi
Lue lisää: