Terve.fi

Yleistietoa hilseestä

Yleistietoa hilseestä
Hilse on kuollutta ihosolua, joka irtoaa ihosta. Mistä hilseily johtuu?
Julkaistu: 5.4.2018
Hilseellä tarkoitetaan yleensä kuolleiden ihosolujen irtoamista ihosta. Hilseilyä tapahtuu normaalistikin erityisesti päänahassa. Lisääntynyt hilseily johtuu monesti päänahan liiallisesta kuivumisesta, mutta se voi olla myös jonkin muun ihotaudin oire. Hilse ei ole sairaus, vaan pikemminkin hiuspohjan ihon epätasapainotila. Kun hiuspohjassa muodostuu soluja normaalisti, pintakerros irtoaa pieninä osina eikä niitä juuri huomata, mutta jos hiuspohja jostain syystä kiihdyttää solutuotantoa, alkaa hilseily.
Hilse on siis hiuspohjan kuollutta pintasolukkoa ja ihon eritteitä. Se itsessään ei ole vaarallista, mutta monien mielestä kiusallisista. Hilse ei myöskään ole kaljuuden syy vaan häiriön oire. Hilse on kudosten ponnistelua puhdistaa hiuspohja siihen kertyneistä kuona-aineista.

Hilseen aiheuttaja

Hilseily oireena voi johtua monista sairauksista kuten psoriasiksesta, atooppisesta ihottumasta, maitoruvesta tai taliköhnäihottumasta.
Usein taustalla on ihon normaaliin kasvustoon kuuluvien sienten liikakasvusta. Malassezia furfur -kanta on normaalia suurempi hilseestä kärsivällä henkilöllä. Sienikannan kasvaessa iho ärtyy ja solujen muodostuminen nopeutuu huomattavasti. Stressi, vuodenaikojen vaihtelu, jne. eivät aiheuta hilsettä, mutta voivat pahentaa ongelmaa.
Hilse ei tartu, joten voit lainata huoletta kampaa. Hilseen muodostuksella ei ole myöskään yhteyttä kaljuuntumiseen ja hiustenlähtöön. Shampoot, hoitoaineet tai vastaavat eivät myöskään aiheuta hilsettä.

Hilseen seuranta

Itsehoidon tehoa kannattaa seurata, koska jos itsehoito ei ohjeiden mukaisesta käytöstä huolimatta auta on syytä hakeutua lääkäriin. Lääkäriin tulee mennä myös, jos hilseily on runsasta ja siihen liittyy muitakin iho-oireita.

Hilseen periytyvyys

Hilse ei ole periytyvää eikä tarttuvaa. Hilse on yleisintä aikuisilla miehillä. Eräiden arvioiden mukaan jopa puolet kärsii hilseestä jossain vaiheessa elämää.

Hilseen ennuste

Hilsettä voi olla vaikea saada kokonaan pois, mutta sitä voidaan tehokkaasti vähentää. Päivittäinen pesu on paras keino estää hilsettä. Hoito voidaan myös joutua uusimaan hilseilyn palatessa tai ennaltaehkäisymielessä. Hoito on yleensä jatkuvaa.
Lähteet:
Hilse, Lääkärikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2017
ICD-10:
R23.4 Ihon rakenteen muutokset
Kommentoi »