Palko poikineen

Herne on oiva kesäherkku – tiedätkö, miten saat herneenpalot säilymään kauemmin maukkaina?

Raikkaan vihreät kotimaiset herneet ovat maultaan ihanan makeita. Nappaa torilta mukaan pussillinen palkoja, nauti ne sellaisenaan tai upota ruokaisaan perunasalaattiin tai perinteiseen kesäkeittoon.

12.8.2024 Voi hyvin

1Herne on ihmiskunnan vanhimpia hyötykasveja, jota on alun perin viljelty Lähi-idän alueella. Silpoydinherne on lukuisista lajikkeista tärkein. Sitä käytetään sekä tuoreena että pakaste- ja säilyketeollisuuden raaka-aineena.

2Herne kasvattaa hedelmän, joka on vatsa- tai selkäsaumasta aukeava palko. Palkojen muoto, koko, mehevyys ja väri vaihtelevat lajikkeen mukaan. Palon sisälle kehittyy 5–15 siementä eli hernettä.

Joidenkin lajikkeiden, kuten sokeri- ja taittoherneen, palot ovat kalvottomia, makeita ja mureita, eli nekin sopivat syötäviksi. Herne sisältää kasvikseksi runsaasti proteiinia. Siitä saa myös kuituja sekä A-, C- ja K-vitamiineja.

3Tuoreet herneenpalot kuuluvat suomalaisten suosimiin toriherkkuihin, joita popsitaan ihan sellaisenaan. Ne maistuvat myös salaateissa, keitoissa, risotoissa ja tahnoissa sekä kala- tai liharuokien lisukkeena.

4Herneenpalot säilyvät maukkaina vain muutaman päivän, joten kesähelteellä korjatut palot kannattaa huuhtoa mahdollisimman kylmällä vedellä. Nopeasti jäähdytetyt herneet säilyvät parin asteen lämpötilassa hyvänä viikon, jopa kaksi.

5Apposet eli vetoherneet ovat supisuomalainen kesäherkku ja rapujuhlien vegevaihtoehto. Palot keitetään kypsiksi, dipataan voisulaan, vedetään käsin hampaiden välistä ja imeskellään pehmenneet osat.

Juhlava perunasalaatti

Perunasalaattia kahdessa erikokoisessa kulhossa.
Kesäinen perunasalaatti kylvetetään maukkaaksi tryffeliöljyllä maustetussa kastikkeessa. Kun teet salaatin hyvissä ajoin, maut ehtivät tekeytyä kunnolla.

8–10 ANNOSTA, 30 MIN + 1 VRK MAUSTUMISEEN

GLUTEENITON, VEGAANINEN

1 kg varhaisperunoita

Kastike:

½ dl oliiviöljyä

1½ rkl omenaviinietikkaa

1 rkl sitruunamehua

1 rkl vaaleaa luomusiirappia

noin 3 tl tryffeliöljyä

1½ tl suolaa

Lisäksi:

2½ dl herneitä (tuore tai pakastettu)

1 prk (180/115 g) grillattuja artisokansydämiä

12 retiisiä

2–3 kevätsipulia

½ ps (40 g) käyttövalmista babypinaattia

½ ruukkua lehtipersiljaa

  1. Pese perunat puhtaiksi.
  2. Sekoita kastikkeen ainekset isossa kulhossa.
  3. Keitä perunat napakan kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta, haihduta ja anna jäähtyä hetki.
  4. Paloittele lämpimät perunat kastikkeen joukkoon, jolloin ne imevät itseensä kastikkeen maut parhaiten. Kääntele niin, että perunat maustuvat kauttaaltaan. Siirrä kulho peitettynä jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi tai yön yli.
  5. Lisää perunakulhoon herneet ja valutetut, paloitellut artisokat.
  6. Viipaloi retiisit ja hienonna kevätsipulit ja sekoita ne perunoiden joukkoon.
  7. Juuri ennen tarjoilua kääntele joukkoon pinaatti ja silputtu lehtipersilja.

Vinkki: Jos et välitä tryffelisienen mausta, voit jättää tryffeliöljyn pois ohjeesta.

Avonainen herneenpalko
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt