Terve.fi

Gliptiini-diabeteslääkkeet mahdollisesti haimatulehdusten riskitekijä

Gliptiini-diabeteslääkkeet mahdollisesti haimatulehdusten riskitekijä
Aikuistyypin diabetesta sairastavat saattavat sairastua tavallista herkemmin myös akuuttiin haimatulehdukseen, jos he käyttävät gliptiini-diabeteslääkkeitä. Lue lisää.
Julkaistu 3.2.2017

Aikuistyypin diabetesta sairastavat saattavat sairastua tavallista herkemmin myös akuuttiin haimatulehdukseen, jos he käyttävät gliptiini-diabeteslääkkeitä. Käytännössä riski on kuitenkin hyvin pieni, tuore tutkimus osoittaa.

Gliptiinit on yhdistetty haimatulehdusriskiin aiemminkin. Yhteys on uskottava, sillä gliptiinit toimivat lisäämällä insuliinin tuotantoa haimassa.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat kolmeen aikaisempaan tutkimukseen, joihin yhteensä oli osallistunut 18 000 gliptiineillä lääkittyä ja yhtä monta lumelääkettä saanutta potilasta.

Gliptiineillä lääkittyjen riski sairastua akuuttiin haimatulehdukseen oli tulosten perusteella noin 80 prosenttia suurempi kuin lumeryhmäläisten.

80 prosenttia suurempi sairastumisriski kuulostaa huomattavalta, mutta käytännössä riski ei ole kovin suuri. Gliptiinien takia tuhannella potilaalla todetaan vain 1–2 lisätapausta kahden vuoden aikana, tutkijat kirjoittavat. Näin ollen kenenkään ei pitäisi lopettaa lääkityksiään näiden tulosten takia, mutta lääkärien kannattaa huomioida ne etenkin hoitaessaan diabetespotilaita, joilla on muita haimatulehdusten riskitekijöitä.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Lue lisää:

1 kommentti