Terve.fi

Yleistietoa haimatulehduksesta

Yleistietoa haimatulehduksesta
Haimatulehdus on usein hankittu tauti, johon voi vaikuttaa elintavoilla. Haimatulehdusten määrä on kasvanut alkoholin kulutuksen takia.
Teksti
Julkaistu: 8.10.2009
Haimatulehduksen pääasiallinen aiheuttaja on alkoholi. Suomessa noin 70 %:ssa tapauksista alkoholi on akuutin pankreatiitin aiheuttaja. 20 %:ssa tapauksista pankreatiitti aiheutuu sappikivitaudista. Kroonisessa haimatulehduksessa alkoholi on päätekijänä jopa 90 % tapauksista. Kroonista haimatulehdusta sairastava henkilö onkin lähes poikkeuksetta alkoholin suurkuluttaja, jolla taustalla on usein vuosia jatkunut päivittäinen alkoholin käyttö. Alkoholin käytön lopettaminen edeltää yleensä haimatulehdusta.
Muita haimatulehdusta aiheuttavia harvinaisempia syitä voivat olla aineenvaihdunnalliset sairaudet (hypertriglyseridemia, jossa veren triglyseridi-pitoisuus eli rasvapitoisuus on koholla ja hyperparatyreoosi eli lisäkilpirauhasen liikatoiminta), perinnölliset syyt, raskaus, infektiot, kasvaimet ja autoimmuunisairaudet. Myös jotkin lääkeaineet voivat aiheuttaa haimatulehdusta.

Haimatulehduksen periytyvyys

Pääasiassa haimatulehdus on hankittu tauti, jonka ilmaantuvuuteen henkilö voi omilla elämäntavoillaan vaikuttaa. Hyvin pieni osa haimatulehduksista voi kuitenkin olla myös perinnöllisen haimakalsinoosin aiheuttamaa (perinnöllinen krooninen haimatulehdus, jossa haima kalkkiutuu).

Haimatulehduksen yleisyys

Suomessa akuutin haimatulehduksen vuosittainen esiintyvyys on noin 100 tapausta / 100 000 henkilöä. Kroonisen haimatulehduksen esiintyvyys on puolestaan noin 5-7 / 100 000. Haimatulehdustapauksia on Suomessa siis vuosittain useita tuhansia. Esiintyvyys on viime vuosina lisääntynyt johtuen alkoholin kulutuksen lisääntymisestä.

Haimatulehduksen ennuste

Haimatulehdus on hyvin vakava sairaus, johon sairastuneista 2-3 % kuolee. Taudin uusiutuminen on myös usein hyvin todennäköistä. Uusiutumisen ja kroonisen haimatulehduksen ehkäisyssä alkoholinkäytön välttäminen on ensiarvoisen tärkeää. Terveillä henkilöillä alkoholin kohtuukäyttö (1-2 ravintola-annosta / vrk) ei lisää haimatulehduksen riskiä, mutta kerran sairastettuna uusiutuvan haimatulehduksen vaaraa lisää vähäinenkin alkoholinkäyttö. Krooniseen haimatulehdukseen liittyy myös lisääntynyt haimasyövän riski, joten taudin ehkäiseminen kannattaa.
Lähteet:
Martti Färkkilä, Markku Heikkinen, Helena Isoniemi, Pauli Puolakkainen (toim.), Akuutin haimatulehduksen epidemiologia ja etiologia, Gastroenterologia ja hepatologia, Kustannus Oy Duodecim 2018.
Akuutti haimatulehdus, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2016.
Krooninen haimatulehdus, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2016.
ICD-10:
K85 Akuutti haimatulehdus,
K86.00 Alkoholin aiheuttama haimatulehdus, akuutti vaihe
K86.1 Muu pitkäaikainen haimatulehdus
3 kommenttia