For Women in Science -palkinto jaettiin juhlallisesti Kansallisarkistossa Helsingissä. Voittaja on turkulainen bioinformaatikko Laura Elo, 39.
L’Oréal ja Unesco tukevat For Women in Science -palkinnolla nimenomaan naisia. Syy on tämä: tiedenaisia ei ole paljon eikä arvostus perinteisesti ole ollut itsestään selvää. Esimerkiksi Nobel-palkittu Elizabeth Blackburn on kertonut, kuinka häntä vähäteltiin uran alussa. Nobel-palkituista vain kolme prosenttia on naisia.
Laura Elo sanoo, ettei ole kokenut vähättelyä tai vaikeuksia sukupuolensa tähden.
– Minulla ei ole sellaisesta omakohtaista kokemusta. Voi tosin olla, että minun on pitänyt olla aavistuksen parempi ja vakuuttavampi kuin samanikäiset miestutkijat.
Kaikki alkoi diabeteksestä
Laura Elo työskentelee Turun biotekniikan keskuksen bioinformatiikan tutkimusjohtajana. Hän on myös laitoksen varajohtaja.
Hän on matemaatikko lääketieteen palveluksessa. Hän kehittää tutkimusryhmänsä kanssa laskennallisia mallinnusmenetelmiä ja riskilaskureita.
Näillä työkaluilla pystytään löytämään valtavasta datamäärästä tietoa, joka voi suoraan hyödyttää yksilöä.
– Kaikki alkoi tyypin 1 diabeteksesta. Suomessa taudilla on suurin esiintyvyys koko maailmassa. Diabeteksesta on myös kerätty paljon hyvää aineistoa, Laura Elo kertoo.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)
Turussa on kerätty DIPP-seurantatutkimuksessa 24 vuoden ajan verinäytteitä lapsilta, joilla on kohonnut geneettinen sairastumisriski.
Laura Elon laskennallisilla menetelmillä on analysoitu näitä ja muita näytteitä. Menetelmillä voidaan löytää diabeteksen ennusmerkkejä ja sairausriskissä olevat lapset.
Matematiikka tuo apua useiden sairauksien hoitoon
Tällä hetkellä Laura Elon menetelmillä seulotaan tutkimustietoa myös muun muassa munuais- ja eturauhassyövästä ja nivelreumasta.
– Kun laskennallisilla malleilla saadaan tehtyä diagnoosi entistä aiemmin, hoidot voidaan suunnitella paremmin. Lääkärillä voi jäädä enemmän aikaa potilaan yksilölliseen hoitamiseen, Laura Elo sanoo.
"Kuuntele ohjeita, mutta usko itseesi"
Laura Elo oli koulussa innostunut matematiikasta, ja aktiivinen opettaja kannusti häntä jatkamaan alalla. Aluksi hän opiskeli venäjää ja saksaa, mutta tajusi pian, että matematiikka on hänen juttunsa.
– Matematiikka on ollut minulle aina luontevaa. Se on helppoa ja selkeää. Vähän samanlaista kuin kielten kielioppi. Kun tunnet kieliopin, kieli sujuu hyvin.
Mitä neuvot nuorille, jotka nyt etsivät omaa alaansa ja opiskelupaikkaa?
– Tee asioita, jotka kiinnostavat sinua. Uskalla tehdä ja usko itseesi. Kuuntele ohjeita mutta päätä itse, Laura Elo sanoo.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)
Miten saada tytöt kiinnostumaan matematiikasta ja luonnontieteistä?
–Tuomalla tytöille innostavia esimerkkejä.
Laura itse esiintyi Täydellinen yhtälö -kampanjassa, jossa esiteltiin 10 tiedenaista ja kerrottiin heidän elämäntarinansa.
Mikä sytyttää sinut työssäsi?
– Tykkään ongelmanratkaisusta ja loogisuudesta. Parasta työssäni on löytää ratkaisu johonkin, johon ei ole koskaan aiemmin löydetty ratkaisuja. Nautin myös uusien opiskelijoiden ohjaamisesta ja siitä, kun näen heidän kehittyvän.
Mikä on ikävintä työssäsi?
– Hallinnollisen työn lisääntyminen sekä rahoituksen epävarmuus ja jatkuva rahoituksen hakeminen.
Rahoituksen hakeminen taitaa tosin kuulua Laura Elon vahvuuksiin. Hän sai muutama vuosi sitten 750 000 euron apurahan Yhdysvalloista ja perusti sillä oman tutkimusryhmän. Nyt jaettu For Women in Science -palkinto tuo 15 000 euroa.