Terve.fi

Flunssan hoito

Flunssan hoito
Flunssan hoidossa auttaa runsas juominen ja höyryhengitys avaamaan hengitysteitä. Kuumetta alentavat lääkkeet laskevat tehokkaasti lämpöä ja helpottavat särkyjä.
Julkaistu: 5.4.2018
Flunssan hoitoon on aikojen alusta käytetty erilaisia kotikonsteja, jotka edelleenkin lienevät tehokkaimpia oireiden lievittäjiä. Parhaiten flunssaan tehoavat nenäliinat. Runsas juominen kuivumisen välttämiseksi ja höyryhengitys ovat tavallista oireenmukaista hoitoa. Flunssalääkitystä on kehitetty, mutta kuumetta alentavia lääkkeitä lukuun ottamatta niiden teho on huonosti osoitettu. Antibiooteista ei ole flunssan hoidossa laisinkaan hyötyä, sillä tauti on tavallisesti viruksen aiheuttama.
Flunssan oireiden lievittämisessä kuumetta alentavat lääkkeet ovat käytetyimpiä. Tehokkaita ovat mm. ibuprofeeni, parasetamoli, ketoprofeeni. Edellä luetellut laskevat riittävinä annoksina tehokkaasti lämpöä ja helpottavat särkyjä. Lapsille, raskaana oleville ja astmaatikoille suositellaan erityisesti parasetamolia. Parasetamolin ja tulehduskipulääkkeiden vaikutus on tehokkaampi ja nopeampi suun kautta annosteltuna kuin peräpuikkona.
Yskänlääkkeitä käytetään runsaasti, mutta näytöt niiden tehosta ovat heikkoja. Yskänlääkkeet voidaan jakaa liman koostumukseen vaikuttaviin ja yskänärsytystä hillitseviin, sekä näiden yhdistelmiin. Mykolyytit muuttavat liman koostumusta helpommin yskittäväksi, mutta niiden käyttö saattaa pitkittää varsinkin lasten oireita. Antitussiivit hillitsevät yskänärsytystä, mutta niistä ei näytä olevan apua akuutin yskän hoidossa. Tutkimusten mukaan paras lääke yöyskän hillitsemiseksi on hunaja. Hunajaa voidaan antaa lapselle pari teelusikallista iltaisin.
Nuhan ja nenän tukkoisuuden hoitoon on suositeltu paikallisvalmisteita (esim. ksylometatsoliini) yleensä enintään 5 päivän ajan. Kysymykseen tulevat mm. erilaiset tipat ja sumutteet, myös keittosuolatipat lievittävät nenän tukkoisuutta etenkin lapsilla.
Histamiinilla ei todistetusti ole yhteyttä flunssaoireitten syntyyn, eikä antihistamiineilla näin ollen ole vaikutusta flunssan hoidossa. Ensimmäisen polven antihistamiineilla on tosin unettava vaikutus, johon luultavimmin perustuukin monien lapsiperheiden tyytyväisyys näihin valmisteisiin.
Flunssarokotetta ei ole kehitetty tavallista flunssaa vaan influenssaa varten. Kyseessä on siis hieman eri asia. Influenssarokotteesta ei ole minkäänlaista apua tavallisen flunssan ehkäisyyn. Tavallista flunssaa vastaan ei voida kehittää omaa rokotetta koska taudin aiheuttavien virusten joukko on hyvin laaja.

Flunssan omahoito

Kodin lääkekaapissa kuuluisi olla muutama peruslääke flunssan varalta. Koska flunssa on virustauti, antibiootit eivät auta. Oireiden lievittämiseen ja olon helpottamiseksi on kuitenkin kuumetta alentavia lääkkeitä, yskänlääkkeitä ja nuhalääkkeitä. Lisäksi on erilaisia perinteisiä kotikonsteja, kuten höyryhengitys.

Kuumelääkkeet

Kuumetta alentavista lääkkeistä tehokkaita ovat tulehduskipulääkkeet (esim. ibuprofeeni) sekä kuumetta alentavalta vaikutukseltaan tulehduskipulääkkeiden veroinen parasetamoli. Parasetamolia suositellaan erityisesti lapsille, annostus lapsille (3kk) on 15mg/kg korkeintaan neljä kertaa päivässä. Kuumelääkkeistä on olemassa erilaisia lääkemuotoja; tabletit, mikstuura ja peräpuikot. Pienille lapsille, tai jos potilas oksentelee, peräpuikot soveltuvat erityisen hyvin.

Yskänlääkkeet

Yskän lievitykseen käytetään liman koostumusta muuttavia ja yskänärsytystä hillitseviä yskänlääkkeitä, sekä höyryhengitystä. Yskänlääkkeiden teho on kyseenalainen ja niiden käyttöä on pyritty vähentämään. Usein flunssan yhteydessä esiintyvän yskän saa (varsinkin lapsilla) parhaiten talttumaan höyryhengityksellä. Yölliseen yskään tehoaa parhaiten muutama teelusikallinen hunajaa.

Tukkoisuus

Nenän limakalvoa supistavilla nenäsumutteilla/-tipoilla (esim. ksylometatsoliini) nenän tukkoisuus vähenee ja olo helpottuu. Hyöty katoaa pitkäaikaisessa käytössä, ja nämä valmisteet onkin tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön, 5-7 vuorokautta (max. 10 vrk). Pienten vauvojen nenän tukkoisuutta voidaan helpottaa keittosuolatipoilla, jotka avaavat tukkoisen sieraimen tehokkaasti ja turvallisesti. Paitsi yskän, myös nenän tukkoisuuden hoitoon voi kokeilla höyryhengitystä. Höyryhengityksen vaikutuksia on tutkittu, ja vaikuttaisi siltä, että 40-44 asteisen höyryn toistuva, lyhytaikainen hengittäminen lievittää oireita. Yli 30 minuuttia kestävä höyryhengitys ei sen sijaan ole hyödyllistä, hoito onkin syytä lopettaa heti kun se alkaa tuntua epämukavalta. Tukkoisuuden hoidoksi voi kokeilla myös apteekeissa myytävää nenän huuhtelukannua.

Lepo

Fyysisen rasituksen välttäminen kuuluu myös flunssan hoitoon. Ruumiillinen rasitus altistaa jälkitaudeille ja pitkittää parantumista. Työnkuvasta riippuen muutaman päivän lepo voi olla tarpeen. Lapsilla lepo, etenkin kuumeen aikana, on erityisen tärkeää. Myös ulkoileminen kylmässä ilmassa ja saunominen voivat pahentaa oireita. Äkillisistä lämpötilan vaihteluista kärsii erityisesti ääni. Äänen käheyden paras hoito on puhumattomuus, äänilepo. Mikäli kuitenkin täytyy puhua, hiljainen puhe rasittaa äänihuulia kuiskaamista vähemmän.

Muut

Antihistamiineista, vitamiineista ja antioksidanteista ei ole tieteellistä näyttöä, että ne tepsisivät flunssan oireisiin. Antihistamiinit ovat tehokkaita lähinnä allergisessa nuhassa. Tosin joissain allergiavalmisteissa on limakalvoja supistavaa pseudoefedriinia, jolla tukkoisuus voi lievittyä. Keuhkoputkia avaavista lääkkeistä voivat hyötyä ne, joilla hengitystieinfektioon liittyy pitkittynyt yskä tai astmaoireiden pahenemista.
Lähteet:
Liira H, Jousimaa J. Aikuisten hengitystieinfektiot, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016
Lumio J. Tietoa potilaalle: Nuhakuume, flunssa, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017
Jalanko H. Tietoa potilaalle: Flunssa lapsella, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2016
Lehtimäki L, Moilanen E. Yskä ja yskänlääkkeet, Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia, Kustannus Oy Duodecim 2017
Kommentoi »