Terve.fi

Eturauhaskivet ovat melko tavallisia

Eturauhaskivet ovat melko tavallisia
Vaikka eturauhaskivet ovatkin suhteellisen yleisiä, ei vieläkään tiedetä, miten ne syntyvät. Joskus niitä on useita, jolloin ne voivat estää virtsankulkua ja edistää välillisesti virtsakivien kehittymistä. Turkkilaistutkimuksessa hoidettiin erään potilaan eturauhaskiviä tähystyksessä.
Julkaistu 28.6.2006

Tällöin löydettiin useita erikokoisia kiviä. Jotkut niistä ulottuivat virtsaputkeen ja jotkut täyttivät eturauhasen onteloita. Tämä viittaa siihen, että eturauhaskivien syynä voisi olla eturauhasen synnynnäisestä tai hankitusta divertikkelistä eli eräänlaisesta umpipussista johtuva virtsan takaisinvirtaus. Potilaalla oli myös virtsakivia virtsarakossa. Eturauhaskivien ja virtsakivien koostumus oli potilaalla samanlainen. Kaikki nämä löydökset viittaavat siihen, että eturauhaskivien ja virtsakivien alkuperä on yhteinen ja ne voivat aiheutua virtsan takaisinvirtauksesta ja virtsankulun estymisestä.

Eturauhaskivet ovat melko yleisiä yli 50-vuotiailla miehillä, mutta erittäin harvinaisia alle 40-vuotiailla. Ne koostuvat yleensä kalsiumfosfaatista ja syntyvät tiivistymällä. Ne voivat kehittyä itsestään, tulehduksen tai ahtauman seurauksena. Oireina esiintyy virtsankulun estymistä, kipuja alaselässä ja jaloissa sekä kivestulehduksia. Yleensä eturauhaskivet eivät vaadi hoitoa, mutta ne voidaan poistaa virtsaputken kautta tai tähystämällä ihon läpi.

Lähde: International Journal of Urology 2005; 12:693

Kommentoi »