Terve.fi

Esinahan ongelmat

Esinahan ongelmat
Yleisimpiä esinahan ongelmia ovat esinahan tulehdus, esinahan ahtauma (fimoosi), parafimoosi sekä lyhyt esinahan jänne, frenulum. Lue lisää oireista.
Julkaistu: 14.1.2013

Esinahkaan liittyvät sairaudet ja ongelmat voivat haitata jo pikkupoikia. Artikkeliin on koottu yleisimpiä esinahan ongelmia.

Esinahan tulehdus

Ahdas esinahka voi tulehtua herkästi. Huono hygienia ja ärsyttävät ja väkevät saippuat saattavat herkästi aiheuttaa esinahan tulehduksia. Märkäeritteessä kasvaa yleensä stafylokokki, streptokokki tai E.coli -bakteeri. Eritettä pääsee kerääntymään esinahan alle aiheuttaen ärsytystä, vuotoa ja tulehdusta. Lapsella voi olla virtsaamisvaikeuksia.

Akuutti esinahan tulehdus (balaniitti) hoidetaan pesemällä esinahka kaksi kertaa päivässä vedellä suihkussa tai liottamalla penistä kupissa, jossa on kaliumpermanganaattiliuosta. Esinahan sisään voidaan tiputtaa silmä- tai korva-antibiootteja 4 – 5 kertaa päivässä. Jos lapsella on kuumetta, annetaan suun kautta antibioottikuuri, esim. kefalosporiinia.

Vanhemmalla iällä tulehdukset voivat aiheuttaa esinahan arpeutumista ja ahtautumista. Näin varsinkin tapahtuu diabeetikoilla. Myös hiivatulehduksen aiheuttama krooninen esinahan tulehdus hoituu usein vasta ympärileikkauksen jälkeen.

Esinahan ahtauma (fimoosi)

Esinahan ahtauma on tavallinen pikkupojilla. Se on usein fysiologinen ilmiö eikä sitä pojilta tarvitse välttämättä hoitaa. Jos esinahka ei mene terskan taakse vielä 6 vuoden iässäkään, tulisi ympärileikkaus tehdä ennen kouluun menoa. Jos lapsella on esinahan tulehduksia, tulisi leikkaus tehdä aikaisemmin. Fimoosin hoito on ympärileikkaus. Ahdas esinahka leikataan sirkulaarisesti pois.

Piirroskuvassa tehdään esinahan ympärileikkaus (circumcisio)

Tutkimuksessa on todettu, että lapsena tehty ympärileikkaus ei vaikuta aikuisiässä merkitsevästi seksuaalisiin toimintoihin.

Ympärileikkausta tehdään myös uskonnollisista syistä. Se on tärkeä juutalaisuudessa ja islamissa. Ympärileikkaus on merkki liitosta Jumalan kanssa.

Parafimoosi

Esinahassa on kapea sirkulaarinen vanne muuten väljässä esinahassa. Se saattaa aiheuttaa akuutin tilanteen, jolloin esinahka ei vetäydy enää takaisin terskan ylitse. Tällöin tulee esinahka reponoida takaisin terskan yli. Siihen tarvitaan tällöin kylmää käärettä ja puudutusgeeliä. Jatkossa parafimoosi tulee leikata.

Lyhyt esinahan jänne, frenulum

Joskus miehellä on kiristävä, lyhyt ja leveä esinahan jänne (frenulum), joka herkästi repeilee erektion ja yhdynnän aikana aiheuttaen verenvuotoja ja arpeutumisia. Hoitona on jänteen pidennysleikkaus (frenuloplastia).

Lue myös:

Kommentoi »