Terve.fi

Esinahan ongelmat ja ympärileikkaus -potilasohje

Esinahan ongelmat ja ympärileikkaus -potilasohje
Ympärileikkauksia tehään Suomessa yleensä lääketieteellisistä syistä. Aikuisten ympärileikkausten syinä ovat esinahan ja terskan tulehdukset sekä esinahan ahtaus. Lue lisää.
Teksti
Julkaistu: 23.10.2013

Ympärileikkaus on lääketieteellisistä, uskonnollisista tai kulttuuriperinteisiin liittyvistä syistä tehty esinahan poistaminen peniksen ympäriltä. Suomessa ympärileikkauksia tehdään pääasiassa vain lääketieteellisistä syistä.

Tavallisia esinahkakirurgian aiheita lapsilla ovat balaniitti eli esinahan tulehdus, fimoosi eli esinahan ahtaus sekä esinahan kiinnikkeet. Aikuisilla ympärileikkauksen aiheita ovat toistuvat terskan ja esinahan tulehdukset, esinahan ahtaus, ihosairaudet, syövät sekä parafimoosi eli espanjalainen kaulus, jossa kireä esinahka jää taakse tai terskan ympärille ja aiheuttaa peniksen päähän voimakkaan kivun ja turvotuksen.

Ahdas esinahka

Esinahka ei yleensä pienillä pojilla ole vedettävissä taakse, sillä esinahan aukko on pieni ja esinahka on osittain kiinni alustassaan. Esinahka tulee kuitenkin väljemmäksi ensimmäisten vuosien aikana niin, että 3-vuotiailla se jo usein avautuu hyvin. Osalla pojista esinahan aukko on vielä kouluiässäkin pieni ilman minkäänlaista haittaa. Esinahan ja terskan väliset kiinnikkeet häviävät hitaasti lapsuuden aikana. Esinahkaa ei tule väkisin vetää taaksepäin, sillä se voi johtaa kiinnikkeiden verenvuotoon ja arpeutumiseen. Murrosikään tultaessa esinahkaan liittyvät ongelmat poistuvat lähes poikkeuksetta kokonaan.

Esinahan alainen tulehdus

Esinahan alaisessa tulehduksessa peniksen pää tai tavallisimmin vain esinahan kärki on punoittava. Tulehdusta voi aiheuttaa mekaaninen ärsytys tai vaippaikäisillä vaippa ja sen eritteet.

Myös veritippojen ilmaantuminen esinahan aukosta voi johtua pojan luonnollisesta askartelusta peniksensä kanssa. Mikäli koko peniksen pää punoittaa kauttaaltaan tai esinahan alta valuu märkää, kyse on esinahan alaisesta bakteeri-infektiosta.

Itsehoito

Esinahan alaista tulehdusta voidaan hyvin hoitaa kotona lämpimillä istumakylvyillä aluksi useita kertoja päivässä, myöhemmin kahdesti päivässä. Kylvetyksen on hyvä kestää ainakin 10 minuuttia, jolloin esinahka pehmenee ja sitä voi varovasti yrittää vetää taaksepäin. Veteen voidaan lisätä mietoa antiseptistä pesuainetta.

Milloin lääkäriin?

Tulehdusta voidaan hoitaa kylvetysten ohella lääkärin määräämillä antibioottitipoilla, joita laitetaan esinahan alle pari kolme kertaa päivässä. Voimakkaassa tulehduksessa voidaan silloin tällöin joutua turvautumaan suun kautta annettavaan antibioottikuuriin. Ahdas esinahka helpottuu yleensä kasvun aikana, mutta jos esinahan kärkiosassa nähdään vaalea rengasmainen arpi, ei se tällöin parane enää itsestään vaan saattaa aiheuttaa mm. merkittävää virtsaamisvaikeutta. Lievissä tapauksissa ahdasta esinahkaa voidaan yrittää hoitaa kortisonivoiteella ja varovaisella venyttelyharjoittelulla. Parafimoosi edellyttää välitöntä yhteydenottoa päivystykseen. Toinen päivystyksellisesti hoidettava tila on esinahan ahtauden aiheuttama virtsaumpi, jolloin esinahan aukko on täysin sulkeutunut. Virtsatessa esinahka pullistuu, mutta virtsaa ei tule.

Ympärileikkaus

Ympärileikkaus tehdään aikuisille päiväkirurgisena toimenpiteenä yleensä lyhytkestoisessa spinaalipuudutuksessa. Lapset leikataan nukutuksessa. Leikkauksenjälkeisen erektion aiheuttama ompeleiden repeäminen on harvinaista. Työkyvyttömyysaika on 1-7 päivää potilaan työn mukaan. Saunomista on syytä välttää 2-3 viikkoa. Yhdyntä- ja masturbointikunnossa penis on kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Lähteet:

Esinahan kirurgia Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2010;126(1):75-83Maija Kolehmainen, Seppo Taskinen ja Ossi Lindell

Tietoa potilaalle: Esinahan ongelmat Lääkärikirja Duodecim 29.9.2010 lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko

Lue myös:

Kommentoi »