Terve.fi

Miehen yhdyntäkivut ja esinahkavaivat

Miehen yhdyntäkivut ja esinahkavaivat
Yhdyntä voi olla miehelle joskus erittäin kivulias kokemus. Lue mitä yhdyntä voi miehelle aiheuttaa ja millaisia ongelmia esinahkasta voi olla.
Teksti
Julkaistu: 4.12.2006

Miehellä yhdyntä voi tuottaa joskus sietämätöntä kivun tunnetta siittimessä. Joskus seksin/yhdynnän tai itsetyydytyksen jälkeen siitin voi tuntua aralta ja kivuliaalta. Myös virtsaaminen voi tuntua kivuliaalta. Jos vaivat toistuvat tai jatkuvat useita päiviä, on syytä käydä lääkärin tutkimuksessa. Taustalla saattaa olla terskan tai esinahan tulehdus, seksitauti, esinahan kireys tai sen jänteen eli frenulumin repeytymä. Heteroseksuaalisessa seksissä yhdyntä voi tuntua kivuliaalta, mikäli naisella on liian kuiva emätin. Jos yhdyntäkipu tai kipu seksin aikana liittyy siittimeen lisääntyvään käyryyteen, voi kyseessä olla harvinainen Peyronien sairaus. Tämä edellyttää urologian erikoislääkärin tutkimusta ja hoitoa.

Esinahan tulisi normaalisti liikkua taakse vedettäessä terskan ylitse myös siittimen ollessa erektiossa. Jos esinahka on tiukka ja terskan taakse vetämisen jälkeen se jääkin jumiin terskan taakse, eikä sitä saa enää vedettyä terskan suojaksi, on syytä välittömästi puristaa terskaa lujasti nyrkin sisään ja samalla vetää esinahkaa kärkeä kohti. Yleensä tämä toimenpide poistaa veren terskasta ja se supistuu ja esinahka menee paikalleen terskan suojaksi. Jos tämä toimenpide ei auta, on syytä mennä heti lääkäriin.

Esinahka on pikkupojilla usein kiinni terskan pinnassa ja irtoilee monella vasta murrosikään mennessä. Jos murrosiässä tai sen jälkeenkään aikuisiässä esinahkaa ei saa terskan taakse, on syytä käydä lääkärissä kertomasta asiasta. Tällöin tulee harkittavaksi ympärileikkaus, jota tarkoittaa esinahan osittaista tai kokonaista poistamista kirurgisella toimenpiteellä. Jos esinahka on liian tiukka, käytetään siitä nimitystä fimoosi. Tällöin esinahan alle kertyy erittyvää talia, virtsaa ja siemennestettä. Tällöin voi seurauksena olla tulehdus, joka aiheuttaa mm. märkäistä vuotoa, kipua ja aristusta.

Joskus esinahkaa taas on niin runsaasti, että terskaan on sangen vaikea saada sieltä esiin. Tällöin kondomin laittaminen voi olla myös vaikeaa ja kondomi voi luistaa pois paikaltaan varsin helposti liian runsaan esinahan työntämänä. Myös runsaan ja poimuttuneen esinahan pitäminen puhtaana voi olla työlästä. Myös näissä tapauksissa voi esinahan leikkaamisesta olla apua.

Ympärileikkaus kuuluu urologian erikoislääkärin toimenpiteeseen ja se voidaan tehdä nukutuksessa, selkäydinpuudutuksessa tai paikallispuudutuksessa asiakkaan yleisvointi ja toiveet huomioiden. Asiakas voi myös esittää oman toivomuksensa sen suhteen, leikataanko esinahka pois kokonaan vai jätetäänkö siitä osa suojaamaan terskaa. Leikkaava lääkäri osaa kertoa, minkälainen tulos eri vaihtoehdoilla on odotettavissa. Toiset pelkäävät terskan tuntoherkkyyden menettämistä, jos suoritetaan radikaalileikkaus eli viedään koko esinahka ja haluavat jättää osan nahkaa terskan suojaksi. Toiset taas ovat kokeneet paremmaksi juuri tämän esinahan täydellisen poiston ja ovat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. Leikkauksen jälkeen toipumiseen menee muutama viikko, joiden aikana siitin on aristava ja saattaa edellyttää jopa sairaslomaa.

Miesten ympärileikkausta tehdään myös lääketieteellisten syiden lisäksi paljon tapakulttuurin tai uskonnon vuoksi, kuten juutalaisuudessa. Viime aikoina on keskusteltu paljon pikkuvauvojen tapakulttuurin ympärileikkausten oikeellisuudesta, koska monet pitävät sitä aiheettomana silpomisena, johon asianomainen ei vielä ikänsä puolesta ole kykenevä antamaan lupaa.

1 kommentti