Terve.fi

Esidiabetes mahdollisesti keuhkokuumeen riskitekijä

Esidiabetes mahdollisesti keuhkokuumeen riskitekijä
Diabetesta sairastavat ovat tavallista alttiimpia sairastumaan keuhkokuumeeseen, mutta sama näyttäisi koskevan esidiabetesta potevia. Lue lisää.
Julkaistu 7.11.2017

Diabetesta sairastavat ovat tavallista alttiimpia sairastumaan keuhkokuumeeseen, mutta sama näyttäisi koskevan esidiabetesta potevia ja potilaita, joiden diabetesta ei ole vielä diagnosoitu. Tiedot käyvät ilmi saksalaistutkimuksesta, johon osallistui lähes kaksituhatta saksalaista ja itävaltalaista keuhkokuumepotilasta.

Tutkijoilla oli käytössään sairaaloiden potilastiedot, ja niiden perusteella 15 prosenttia keuhkokuumepotilaista oli sairastanut diabetesta sairaalaan joutuessaan. Lisäksi 5 prosenttia täytti diabeteksen kriteerit, vaikka heillä ei vielä ollut diabetesdiagnoosia, ja 38 prosentilla oli esidiabetes. Esidiabetes tarkoittaa tilaa, jossa potilaan glukoosiaineenvaihdunta on häiriintynyt, mutta ei täytä vielä diabeteksen diagnostisia kriteereitä. Hyvin usein esidiabetes kuitenkin etenee diabetekseksi.

Diagnosoimaton diabetes oli yleistä varsinkin miehillä, ylipainoisilla ja potilailla, joilla todettiin hyperglykemia sairaalassa.

Tulokset viittaavat esidiabeteksen ja diagnosoimattoman diabeteksen olevan huomionarvoisia keuhkokuumeen riskitekijöitä. Diagnosoimaton diabetes liittyi myös suurempaan kuolleisuuteen. Diagnosoimatonta diabetesta potevista 12 prosenttia menehtyi 180 päivän sisällä sairaalaan joutumisesta, kun diabeteksen suhteen terveistä keuhkokuumepotilaista menehtyi vain 4 prosenttia.

Tutkimus julkaistiin Clinical Infectious Diseases -lehdessä. Suomessa diabetesta sairastaville ja muille riskiryhmäläisille suositellaan keuhkokuumetta ehkäisevää pneumokokkirokotetta.

Lue lisää:

Kommentoi »