Eroanko vai menenkö naimisiin?

Eroanko vai menenkö naimisiin?
Jos kumppani kyllästyttää, paraneeko suhde vihille menosta? Psykologi Ilona Rauhala vastaa.
Julkaistu 11.4.2013

Olen seurustellut poikaystäväni kanssa kahdeksan vuotta. Minusta tuntuu, että nyt pitää erota tai mennä naimisiin. Pidän hänen sukulaisistaan, ja kaveripiirimme on tullut enimmäkseen hänen puoleltaan. En pidä hänen alkoholinkäytöstään, mutta ei hän juoppo ole. Pakko myöntää, että naimisiinmeno houkuttaa.Anna, 32

Psykologi Ilona Rauhalan vastaus:

Naimisiinmeno on iso päätös. Niin on suhteen päättäminenkin. Kuulostaa siltä, että olet elämäsi tärkeässä risteyskohdassa.

Joku on joskus sanonut, että päätöksiä ja valintoja tehdessä on tärkeää käyttää päätä, sydäntä ja vatsaa. Päätä siksi, että käyttäisit järkeä. Sydäntä siksi, että kuuntelisit tunnetta. Vatsaa siksi, että luottaisit intuitioon.

Kahdeksan vuotta suhteessa on pitkä aika. Usein puhutaan seitsemän vuoden kriisistä, jolloin parit miettivät suhteelle uutta suuntaa. Seitsemän vuoden aikana on ehditty oppia tuntemaan toista niin hyvässä kuin pahassa, kuherruskuukaudet ovat ohi, ensimmäiset rakkauden huumat ovat jääneet taakse, on eletty yhdessä arkea, riidelty ja tehty sovintoja.

Olette oppineet tuntemaan toisianne jo melko hyvin. Tässä vaiheessa parit punnitsevat sitä, onko tämä sitä, mitä haluan. Lähdemmekö syventämään suhdetta vai toteammeko, että tämä on nyt nähty ja jatkamme matkaa eri suuntiin.

Kuuntele itseäsi ja ole rehellinen. Naimisiin meneminen on iso päätös. Naimisiin ei kannata mennä sillä asenteella, että voihan sitä sitten erota, jos siltä tuntuu.

Avioliitto on emotionaalinen, seksuaalinen, sosiaalinen, juridinen, taloudellinen sekä arjen jakamisen ja mahdollisesti suvun jatkamisen liitto. Naimisiin mennessä on hyvä tarkastella suhteen toimivuutta näillä kaikilla tasoilla: Millainen olo minulla on tämän toisen ihmisen seurassa? Millaiseksi tunnen itseni kumppanini seurassa? Miten intiimi läheisyys toimii? Miltä yhteinen arki näyttää? Miten sosiaalinen elämämme muodostuu? Olemmeko yhtä mieltä rahaan ja taloudellisiin kysymyksiin liittyvistä asioista? Voisinko kuvitella tämän miehen lasteni isäksi? Mihin alun perin rakastuin hänessä? Millaisista asioista meille tulee helposti riitaa?

Avomiehesi alkoholin käyttöä sinun on hyvä miettiä tarkkaan. Kysy itseltäsi, hyväksytkö puolisosi alkoholin käytön silloinkin, jos saatte yhteisiä lapsia, olet väsynyt ja elämäänne ilmaantuu vaikeita asioita.

Ole todella rehellinen. Kuuntele, mitä järkesi sanoo, analysoi ja käsikirjoittaa. Millaisen mahdollisen tulevaisuuden näet edessäsi?

Tunnetko itsesi hyväksytyksi, turvalliseksi ja naiseksi poikaystäväsi seurassa? Onko sinulla olo, että saat hengittää vapaasti ja tulet rakastetuksi?

Mitä intuitiosi sanoo? Jos sinun täytyisi tehdä päätös juuri nyt ja joutuisit elämään päätöksen kanssa loppuelämäsi, kumman päätöksen valitsisit?

Tee hyviä päätöksiä. Ja kun olet tehnyt päätöksen, sitoudu siihen. Älä enää haikaile sitä, mitä et valinnut. Onnea päätöksiin!

Kommentoi »