Sairaudet

Erektiohäiriön hoitaminen saattaa hoitaa myös sydänriskejä

Ruotsalaistutkimuksen mukaan erektiohäiriötään lääkkeillä hoitavat miehet, jotka ovat joskus sairastaneet sydaninfarktin, saattavat säästyä sydämen vajaatoiminnalta muita miehiä todennäköisemmin.

Teksti Uutispalvelu Duodecim
11.8.2017 Terve.fi

Ruotsalaistutkimuksen mukaan erektiohäiriötään lääkkeillä hoitavat miehet saattavat säästyä sydämen vajaatoiminnalta muita miehiä todennäköisemmin ja he saattavat myös elää jonkin verran pitempään. Havainto koskee miehiä, jotka ovat jo sairastuneet sydäninfarktiin.

Ruotsalaisten havainto on mielenkiintoinen, sillä vaikka erektiohäiriöt on yhdistetty sydän- ja verisuonitauteihin aiemminkin, erektiolääkkeiden vaikutusta sydäninfarktiin jo sairastuneiden riskeihin ei ole juurikaan tutkittu.

Tulosten perusteella erektiolääkkeitä käyttävien miesten riski menehtyä keskimäärin kolmevuotisen seurannan aikana oli noin 30 prosenttia pienempi ja riski joutua sairaalahoitoon sydämen vajaatoiminnan takia 40 prosenttia pienempi kuin miesten, jotka eivät käyttäneet erektiolääkkeitä. Valtaosa miehistä käytti fosfodiesteraasi-5-entsyymin (PDE5) estäjiin lukeutuvia lääkkeitä, ja yhteydet koskevatkin vain niitä.

Havainnot ovat hyvin mielenkiintoisia, mutta niitä kannattaa tulkita varoen. Erektiolääkkeitä käyttävät miehet olivat tässä tutkimuksessa muita miehiä terveempiä, varakkaampia ja todennäköisemmin naimisissa. Nämä kaikki voivat osaltaan selittää tuloksia, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin Heart-lehdessä, ja siinä hyödynnettiin 43 000 keskimäärin 64-vuotiaan ruotsalaismiehen rekisteritietoja. Mukaan poimittiin kaikki alle 80-vuotiaat, jotka olivat sydäninfarktin takia joutuneet ensimmäistä kertaa sairaalaan vuosina 2007 – 2013.

Erektiohäiriöt ovat maailmanlaajuisesti hyvin yleisiä. Niistä kärsii 6 prosenttia 40 – 49-vuotiaista miehistä, 16 prosenttia 50 – 59-vuotiaista, 32 prosenttia 60 – 69-vuotiaista ja 44 prosenttia 70 – 79-vuotiaista.

Lähde:

Heart: Association between treatment for erectile dysfunction and death or cardiovascular outcomes after myocardial infarction

Lue myös:

Sydämen vajaatoiminta edelleen monia syöpiä vaarallisempi

Sydämen vajaatoiminta altistaa aivoverenkiertohäiriöille lyhyellä ja pitkällä aikavälillä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi