Terve.fi

Epilepsian oireet

Epilepsian oireet
Epilepsian tavallisimpia kohtausoireita ovat tajunnanhäiriöt, kouristelu, aistihäiriöt tai käyttäytymisen häiriöt.
Julkaistu: 30.7.2019
Epilepsian pääasiallisena oireena ovat tajuttomuus-kouristuskohtaukset. Eri kohtaustyypit poikkeavat huomattavasti toisistaan riippuen siitä, mistä aivojen osasta purkauksellinen häiriö alkaa ja mihin se leviää tästä alkamiskohdastaan.
Epileptisen kohtauksen kesto vaihtelee muutamasta sekunnista useisiin minuutteihin. Kohtaukset voivat esiintyä yksittäisinä, tai ne voivat tulla peräkkäin tiheästi, jolloin henkilö ei ehdi toipua edellisestä kohtauksesta. Tällöin puhutaan status epilepticuksesta. Status epilepticuksesta puhutaan myös silloin, kun kohtaus kestää yli 30 minuuttia.
Tavallisimpia kohtausoireita ovat tajunnanhäiriöt, kouristelu, aistihäiriöt tai käyttäytymisen häiriöt. Samalla henkilöllä voi kuitenkin esiintyä useita erityyppisiä kohtauksia, mikä saattaa vaikeuttaa epilepsian luokittelua.
Epilepsian lopullinen diagnosointi on ajoittain vaikeaa ja vaatii erityisosaamista. Diagnosointi tapahtuu sairauteen perehtyneiden neurologian ja lastenneurologian erikoislääkäreiden toimesta.
Kohtausoireiden, silminnäkijöiden kertoman ja lääkärin suorittaman kliinisen tutkimuksen lisäksi apuna käytetään aivojen sähköistä toimintaa mittaavia (EEG, video-EEG), aivojen rakennetta kuvaavia (tietokonetomografia, magneettikuvaus) tutkimuksia. Muut kohtauksittain esiintyvät tilat täytyy poissulkea ennen epilepsian lopullista diagnosointia.
Lähteet:
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Neurologinen Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Epilepsiat (aikuiset), Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 2014.
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Lastenneurologinen Yhdistys ry:n ja Suomen Neurologinen Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Epileptinen kohtaus (pitkittynyt; status epilepticus), Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 2016.
Tietoa potilaalle: Epilepsia aikuisella, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2015.
Epilepsian esiintyvyys, Neurologia, Kustannus Oy Duodecim 2014.
Kommentoi »