Elämä jatkuu eronkin jälkeen

Elämä jatkuu eronkin jälkeen
Eron jälkeen kannattee lähteä rohkeasti liikkeelle. Kerromme, miten jatkaa eron jälkeen ja löytää uusi rakkaus.
Julkaistu 4.6.2015

1. Anna itsellesi aikaa 

Älä ryhdy uuteen suhteeseen, ennen kuin olet siihen henkisesti valmis ja entinen suhde on käsitelty. Riipivät yksinäisyyden tunteet kuuluvat eroprosessiin. Älä pakene yksinäisyyttä suhteeseen, vaan kestä kaikki tunteesi, elä ne läpi, tutki niitä ja opi niistä.

Eron jälkeen on hyväksi oppia olemaan onnellinen ja hyvinvoiva itsekseen, ilman parisuhdetta. Anna itsellesi aikaa elämän uusiksi muovaamiseen. Mieti rauhassa päättynyttä suhdetta ja kartoita, mitä vahvuuksia ja heikkouksia sinulla on kumppanina. Millä perusteilla valitset kumppanisi? Mitä arvostat kumppanissa ja parisuhteessa?

Kun osaat olla yksin ja itsenäinen ja olet käsitellyt sekä nyt päättyneen suhteesi että koko parisuhdehistoriasi selväksi mielessäsi, sinulla on paremmat valmiudet lähteä rakentamaan uutta parisuhdeonnea.  

2. Laastarisuhde vai ei? 

Ensimmäinen romanssi eron jälkeen on useimmiten lyhyt laastarisuhde, josta haetaan lohtua ja testataan omaa viehätysvoimaa. Usein ensimmäisessä eron jälkeisessä suhteessa eletään vielä vapauden ja sinkkuuden huumassa. Usko siihen, että uusi onni löytyy pian, on vahva.

Huumaa seuraa usein pudotus. Ihastukselta voi tulla tylyt pakit tai oma kiinnostus lopahtaa lyhyeen. Hyvää kumppania ei olekaan niin helppo löytää. Satunnaisesta laastarisuhteesta tuskin on harmia, kun molemmat osapuolet ymmärtävät, että kyse on vain hetken lohdusta.

3. Jos riisuminen hävettää 

Moni katsoo eron jälkeen pitkästä aikaa sillä silmällä peiliin: Miltä minä näytän? Olenko kaunis ja tarpeeksi puoleensavetävä? Ajatus vaatteiden riisumisesta vieraan ihmisen edessä saattaa pelottaa. Siitä voi olla jo vuosikymmeniä, kun olet viimeksi ollut näin intiimisti vieraan ihmisen kanssa.

Monille seksisuhteen aloittamisen kynnys on niin korkealla, että he mieluummin elävät ilman pariseksiä. Seksi, läheisyys ja hellyys ovat kuitenkin aikuisen ihmisen perustarpeita. Antoisa, luotettava seksisuhde on hyväksi fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle.

Kynnyksen yli voi auttaa esimerkiksi hyvä ystävä, jonka kanssa ei ole tarkoitus solmia parisuhdetta eikä suhteeseen liity sitoutumisen vaatimuksia. Kyse on vain kahden aikuisen ystävyydestä ja seksistä, ei muusta. Luotettavan ystävän kanssa voi olla oma itsensä, kaikkine kiloineen ja ryppyineen. 

4. Kuntoile! 

Liikunta on aina hyväksi. Se nostaa  kuntoa ja mielialaa sekä vahvistaa luottamusta omaan kehoon. Se myös kiihdyttää samojen hormonien tuotantoa kuin seksi – dopamiinia, endorfiinia ja adrenaliinia. Siksi se on myös hyvä seksin korvike.

5. Lähde tapaamaan ihmisiä 

Lähde paikkoihin, joissa tapaat vanhoja tuttuja ja uusia ihmisiä. Ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja tee hienovaraisen suoraan selväksi, että olet vapaa. Hyvä konsti on heittää hyväntahtoista vitsiä omasta sinkkuudesta. Opettele flirttailemaan olematta kuitenkaan liian innokas ja tyrkky. Jos nettideittailet, älä jumitu sähköpostien vaihtamiseen, vaan lähde rohkeasti tapaamaan nettituttavuuksiasi.

6. Pidä järki päässä 

Uuden onnen huumassa tulee joskus kiirehdittyä: muutetetaan nopeasti yhteen, lainataan rahaa tai taataan toisen lainoja, mennään pikavauhtia naimisiin tai tullaan raskaaksi. Harkitse! Osaa sanoa ei, vaikka toinen on ihana ja rakas. Älä tee liian nopeasti sitoumuksia, joita on hankala purkaa. Puolessa vuodessa ei voi vielä oppia tuntemaan toista hyvin. Anna suhteen kehittyä rauhassa pari vuotta, ennen kuin teet pitkäkestoisia sitoumuksia.  

7. Luo sinulle sopiva suhde 

Aikuiset ihmiset voivat solmia juuri sellaisen suhteen, mikä heille itselleen parhaiten sopii. Suhde voi pohjautua yhtä hyvin ystävyyteen, rakkauteen, sielunkumppanuuteen tai seksiin.Molemmat voivat pitää omat asuntonsa ja olla muuttamatta koskaan yhteen. Vapailla ihmisillä on oikeus päättää, millaista elämää he haluavat elää.

Kommentoi »