
Diabetespotilaan ruokavalio
Nykysuositusten mukainen ruokavalio yhdistettynä energiarajoitukseen ja liikuntaan esti liikapainoisilla diabetesriskiä puolella.
Suomalaisessa merkittävässä diabeteksen ehkäisytutkimuksessa (diabetes prevention study) nykysuositusten mukainen ruokavalio yhdistettynä energiarajoitukseen ja liikuntaan esti liikapainoisilla diabetesriskiä puolella.
Diabeetikolla ei ole yhtä oikeaa ateriarytmiä, mutta säännöllisyys on hyväksi. Ruokavalio on sama kuin normaaliväestöllä; diabeetikon tulee välttää eläinrasvoja ja suosia pehmeitä kasvisrasvoja. Suolaa tulisi lisätä mahdollisimman vähän ja toisaalta ruokavalioon pitäisi sisältyä runsaasti kuitua. Hiilihydraatteja tulisi olla 45-60 %, rasvoja 25-35 % ja proteiineja 10-20 % kokonaisenergiasta.
Tehostetulla terveellisellä ruokavaliolla on saatu pitkäaikaissokeria laskemaan jopa yhdellä prosentilla. Erityisiä tiukkoja diabetesdieettejä ei muuten tarvita, sen sijaan diabeetikko voi keskittyä toteuttamaan nykysuosituksia yksilöllisesti soveltaen.
Mitä diabeetikon tulee tietää ravinnosta?
- energiaa saadaan kulutuksen verran ja toisaalta, jos haluaa laihduttaa, pitäisi saada vähemmän
- diabeetikkojen ruokavalio on sama kuin muun väestön
- suolan vähentäminen laskee verenpainetta
- alkoholi on runsasenergistä
Diabeetikon ruokavaliosuositus noudattaa normaaliväestön ruokavaliosuosituksia. Päivän energiatarpeesta olisi hyvä saada puolet hiilihydraatteina, erityisesti kuidun muodossa. Se parantaa insuliiniherkkyyttä, lisää kylläisyyden tunnetta ja alentaa LDL-kolesterolia. Hiilihydraatteja saa viljatuotteista, perunoista, marjoista, kasviksista ja hedelmistä
Rasvojen osuus on kolme neljäsosaa päivän energiatarpeesta painottuen pehmeisiin, tyydyttämättömiin rasvoihin, kuten kasviöljyihin. Eläinrasvoja olisi hyvä välttää, ja näin samalla kolesteroliarvot paranevat. Valkuaisten eli proteiinien osuus päivän energiasta olisi viisi kuudesosaa; tähän luokkaan kuuluvat liha, kala ja maitotuotteet.
