Terveys

CRPS:n oireet

CRPS:n kipu alkaa yleensä viikkojen kuluttua kudosvauriosta. CRPS-oireyhtymään liittyy samanaikaisesti useita erilaisia oireita. Vaikea kipu ja ylituntevuus kosketukselle ovat tavallisimpia.

18.9.2018 Terve.fi

CRPS:lle on tyypillistä, että kipu on aiheuttajaansa nähden epäsuhtaisen pitkäkestoinen tai voimakas. Kipu on usein polttava, särkevä tai pistävä ja tuntuu olevan syvällä kudoksissa. Kipu usein leviää raajassa laukaisevan syyn sijaintia leveämmälle. Oireisto painottuu usein raajan ääreisosiin. Iholla voi kuitenkin esiintyä sekä ihotunnon heikentymää, että herkistymää. Kylmä tai kosketus saattavat tuntua kivuliaalta tai epämiellyttävältä. Kipu saattaa pahentua asennon muutoksissa ja ympäristön lämpötilan muutoksissa.

Tahdosta riippumattoman hermoston toiminnan muutokset ovat CRPS:ssä tavallisia. Näitä ovat tavallisimmin turvotus, ihon värin tai lämpötilan muutokset sekä hikoilun muuttuminen. Iho voi olla oireiston alkuvaiheessa punoittava, kipuoireyhtymän pitkittyessä sinertävä, sinipunertava tai kalpea. Alkuvaiheessa lämpötila on yleensä tervettä puolta korkeampi ja kipualuetta kuumottelee, pitkittyneessä tilanteessa lämpötila usein laskee ja kylmäämisen tunne on tavallista.

Lihaksiston toiminnan muutokset ovat alueellisessa kipuoireyhtymässä myös tavallisia. Lihasvoima heikkenee, liikelaajuudet rajoittuvat ja liikkeet ovat kömpelöitä. Muita oireita ovat vapina ja lihasjänteyden muutokset. Joskus CRPS:ään liittyy raajan dystoninen virheasento ja raajan hahmotushäiriö. Vaikeaan CRPS:ään voi liittyä myös troofisia eli kudosravitsemukseen liittyviä muutoksia, kuten kynsien, ihon ja karvoituksen muutoksia sekä osteoporoosia.

CRPS:n diagnoosi perustuu pääasiassa kliiniseen kuvaan eli oireisiin ja lääkärin tutkimuksessa todettaviin löydöksiin. Niistä tärkeimpiä ovat muutokset kosketus-, kipu- ja lämpötunnossa. Usein syvät kudosrakenteet ovat aristavia. Lääkäri tutkii myös lihasvoimat sekä liikelaajuudet. Laboratorio- ja röntgentutkimuksista on harvoin lisäapua diagnoosia tehtäessä.

Lähteet:

Kipu, Käypä hoito suositus 2017.

Monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä (CRPS), Lääkärin käsikirja, Kustannus oy Duodecim 2017.

CRPS, Lääketieteen termit, Kustannus oy Duodecim 2017.

Johdanto –CRPS, Kipu, Kustannus oy Duodecim 2009.

Diagnostiset kriteerit CRPS, Kipu, Kustannus oy Duodecim 2009.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi