Tärkeää CRPS:n hoidossa on raajan käyttö ja toimintakyvyn palauttaminen kivun sallimissa rajoissa. Fysio- ja toimintaterapiasta sekä asteittaisesta mielikuvaharjoittelusta saattaa olla hyötyä oireyhtymän hoidossa.
Lieväoireisimmat CRPS-potilaat hoidetaan perusterveydenhuollossa. Hoidon alkuvaiheessa pyritään rauhoittamaan leposärky sekä lisäämään kivuliaan raajan ärsykkeiden kuten erilaisten tuntoärsykkeiden ja liikkeiden sietoa. Sen jälkeen pyritään turvaamaan kivuttomat harjoitteet.
- Lue CRPS:n oireista.
Kipulääkkeinä käytetään sekä kudosvauriokivun lääkkeitä (parasetamoli, tulehduskipulääkkeet) että hermovauriokivun hoidossa käytettyjä lääkkeitä (masennus- ja epilepsialääkkeet). Vahvoja opioideja ei suositella. Glukokortikoidihoito saattaa lievittää kipua oikein toteutettuna. Puudutushoitojen eikä kirurgisten hoitojen tehosta ole tieteellistä näyttöä, eikä niitä voida suositella. Osa potilaista voi hyötyä epiduraalisesta stimulaatiohoidosta.
- Lisäksi yleistietoa CRPS-oireyhtymästä.
Fysio- ja toimintaterpiasta sekä asteittaisesta mielikuvaharjoittelusta saattaa olla hyötyä oireyhtymän hoidossa. Keskivaikeissa ja vaikeissa tilanteissa oireyhtymän arviointi ja kuntoutus vaativat moniammatillista yhteistyötä. CRPS- oireyhtymään liittyvät liitännäisongelmat (esim. ahdistuneisuus ja masennus) tulee hoitaa.
Lähteet:
Kipu, Käypä hoito suositus 2017.
Monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä (CRPS), Lääkärin käsikirja, Kustannus oy Duodecim 2017.
CRPS, Lääketieteen termit, Kustannus oy Duodecim 2017.
Johdanto –CRPS, Kipu, Kustannus oy Duodecim 2009.
Diagnostiset kriteerit CRPS, Kipu, Kustannus oy Duodecim 2009.