Terve.fi

C-hepatiittiin ei ole rokotetta - näin tartunnan voi saada

C-hepatiittiin ei ole rokotetta - näin tartunnan voi saada
C-hepatiitti on Suomen yleisin virushepatiitti. Se voi olla oireeton. C-hepatiittiin ei ole rokotetta.
Julkaistu: 29.7.2016

C-hepatiitti on yleisin virushepatiitti Suomessa. Tartunnan saaneet kohtaavat usein kohtuuttomia ennakkoluuloja. Virus ei tartu kosketuksessa, ruokailuvälineiden tai saniteettitilojen välityksellä. Tartunnan saanutta voi halata pelotta! muistuttaa Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maailman hepatiittipäivänä 28.7.

C-hepatiitti on veren välityksellä tarttuva viruksen aiheuttama maksasairaus. Se voi johtaa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle. C-hepatiittiin ei ole rokotetta, mutta sitä voidaan hoitaa lääkityksellä.

Vuonna 2015 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 1165 uutta C-hepatiittitartuntaa. Nuorilla, 20–24-vuotiailla, todettiin eniten C-hepatiittitartuntoja. Kaikkiaan C-hepatiittia sairastaa Suomessa jopa 30 000 ihmistä, osa heistä tietämättään. C-hepatiitti on alkuvaiheessa oireeton.

C-hepatiitti tarvitse tarttuakseen verikontaktin. Sinnikäs virus saattaa säilyä tarttuvana jopa viikon ajan esimerkiksi kuivuneessa veressä. C-hepatiitin voi saada steriloimattomilla välineillä tehdystä tatuoinnista tai lävistyksestä. Se tarttuu myös likaisista neuloista, joita käytetään huumeiden tai lääkkeiden pistämisessä tai esimerkiksi akupunktiohoidossa. Viruksen tarttuminen suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä on harvinaista, mutta mahdollista.

C-hepatiittitartunnan voi saada myös sairaalahoidossa maissa, joissa hoitokäytännöissä on puutteita eikä verituotteille tehdä B- ja C-hepatiittiseurantaa. Suomessa sen on voinut saada ennen vuotta 1990 tehdyssä verensiirrossa.

Viruksen saaneista viidesosa paranee ilman hoitoa, mutta valtaosalle kehittyy krooninen C-hepatiitti. Se voi johtaa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle vuosikymmenten kuluessa. Muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa C-hepatiitti on yleisin syy maksansiirtoon. WHO:n mukaan maailmanlaajuisesti C-hepatiitin aiheuttamaan maksasairauteen kuolee 350 000–500 000 ihmistä vuosittain. Suomessakin C-hepatiittitartunnan saaneiden kuolleisuus on 8,5-kertainen muuhun väestöön verrattuna.

C-hepatiittiin ei ole rokotetta, joten siltä voi suojautua vain omilla valinnoilla.

– Hepatiittiin sairastuneita ei tarvitse karttaa tartunnan pelossa. C-hepatiittivirus ei tartu pisaratartuntana tai ruokailuvälineiden, lelujen tai saniteettitilojen välityksellä. Sairastunutta voi kätellä tai halata pelotta, muistuttaa järjestösuunnittelija Hilkka Lahti Munuais- ja maksaliitosta.

Virushepatiitit ovat maailmalla paljon yleisempiä kuin Suomessa. Maailmassa 400 miljoonalla ihmisellä on B- tai C- hepatiitti.

Tiedätkö, miten virushepatiitit tarttuvat?

Onko sinulla riski saada tartunta? Tiedätkö, miten voit varoa tartuntaa niin kotona kuin matkalla? Tee riskitesti ja testaa tietosi. Voit tehdä riskitestin Munuais- ja munuaisliiton sivulla maksa.fi/hepatiittipaiva.

Kommentoi »